EU-finansministre: Grexit er en mulighed

Scenariet, hvor Grækenland forlader euroen og i stedet vender tilbage til sin gamle møntfod drakmer, kan ikke længere udelukkes - populært kaldet grexit.

Sådan lyder den kontante melding fra flere af euro-landenes finansministre og højtstående EU-myndigheder på vej ind til et møde i Bruxelles med eurogruppen tirsdag.

Den maltesiske finansminister, Edward Scicluna, siger, at der er en "50/50" risiko for, at grækerne på et tidspunkt forlader eurosamarbejdet.

- Ordet grexit bliver nævnt. Det er en realistisk mulighed, siger han og understreger, at alle forslag skal evalueres og undersøges.

Hans kollega Peter Kazimir, den slovakiske finansminister, er "skeptisk" omkring muligheden for at nå frem til en aftale tirsdag.

- Hvis jeg skal være ærlig, så kan jeg ikke udelukke det (grexit, red.), siger han.

Det er efter en folkeafstemning i weekenden i Grækenland, at eurolandenes finansministre er blevet kaldt sammen til et ekstraordinært møde.

Senere tirsdag mødes også eurozonens 19 stats- og regeringschefer til et krisemøde.

De skal diskutere den nye situation, efter at et overvældende flertal af det græske folk søndag stemte nej til långivernes krav om besparelser og reformer til gengæld for flere penge.

Det er ikke kun finansministrene, der taler åbent om muligheden for, at grækerne snart skal betale i drakmer.

EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, kommer med en lignende melding. Han siger, at grexit ikke er et mål eller en intention.

- Vi arbejder hen imod det scenarie, hvor vi kan nå en aftale.

- Men hvis tillid ikke bliver genopbygget, hvis der ikke er en troværdig reformaftale på plads, kan det (grexit, red.) ikke udelukkes, siger han på vej ind til mødet.

Flere understreger dog også forud for mødet, at grækerne skal blive i euroen.

Den finske finansminister, Alexander Stubb, siger, at "vi ikke kigger på en grexit". Imens EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, siger, at det vil være "en forfærdelig fejltagelse".

/ritzau/

 

Dagens Gossip