EU forbereder sig på dødelig ebola-virus

Den ekstremt dødelige ebola-virus har siden februar spredt sig til en række lande i det vestlige Afrika, og flere EU-lande er nu begyndt at indstille sig på, at virussen også kan ramme i Europa.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, siger blandt andet til BBC, at regeringen forbereder sig på at kunne takle truslen, hvis den skulle nå Storbritannien.

- Lige nu tror jeg ikke, at nogen britiske statsborgere i udlandet er smittet. Og vi er ret sikre på, at der ikke er nogen tilfælde herhjemme, siger han til BBC.

- Men det er en trussel. Det er noget, vi er nødt til at forholde os til, siger han.

Samtidig slår kilder i EU fast, at unionens medlemslande forbereder sig på at behandle smittede, hvis virussen, der siden nytår har dræbt flere end 670 i Vestafrika, skulle brede sig til Europa.

- Vi kan ikke udelukke muligheden for, at en inficeret person ankommer til Europa. Men EU har værktøjerne til at spore og behandle ethvert udbrud hurtigt, siger en EU-kilde til det franske nyhedsbureau AFP.

- Der var et mistænkeligt tilfælde i Valencia i Spanien, men det viste sig at være negativt. Systemet virkede. Patienten blev isoleret, og undersøgelserne blev gennemført hurtigt, siger kilden.

Et problem er imidlertid, forklarer kilden, at forberede lande, der grænser op til de ebola-ramte stater Guinea, Liberia og Sierra Leone, på at forholde sig til truslen.

- Der er et øget antal smittede i de store byer. Sygdommen viser sig ofte først efter 21 dage, og folk rejser meget, siger EU-kilden.

Ængstelsen for ebola er så småt begyndt at sprede sig til flere dele af Afrika, efter at det første dødsfald i sidste uge blev konstateret i den nigerianske megaby Lagos, der er hjem for 21 millioner mennesker.

Fra officielt hold har udmeldingen fra EU hidtil været, at risikoen for en spredning af ebola til Europa er lav, da de fleste tilfælde har fundet sted i øde områder i de ramte lande, skriver AFP.

Ebola rammer mennesker ved direkte kontakt med inficerede flagermus. Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip