EU: Gasaftale er et glimt af russisk-ukrainsk forsoning

Ukrainerne kommer til at kunne lune sig med russisk gas vinteren over, efter at en aftale mellem de to lande og EU er faldet på plads sent torsdag aften efter et langvarigt tovtrækkeri.

Aftalen er samtidig et skridt i retning af, at forholdet mellem Ukraine og Rusland måske er ved at tø en smule op, lyder det fra EU's afgående energikommissær, Günther Oettinger.

- Dette er måske det første tegn på en klog og velfungerende naboskabspolitik og er måske det første glimt af et mere afslappet forhold mellem de to nabolande, siger han på et pressemøde, efter at parterne har underskrevet aftalen.

Striden om den russiske gas til Ukraine blev løst efter langvarige forhandlinger i Bruxelles, oplyser parterne.

Aftalen skulle sikre Ukraine gasleverancer frem til marts næste år, og EU har stillet med garantier for Ukraines gas-gæld til det russiske gasselskab Gazprom.

Rusland lukkede 16. juni i år for gassen til nabolandet Ukraine på grund af ubetalte gasregninger, der ifølge Ruslands statslige leverandør, Gazprom, løber op i milliarder af euro.

I gaskrigen mellem Rusland og Ukraine har EU spillet en stor rolle i forhandlingerne.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, siger i forbindelse med den underskrevne aftale:

- Der er nu ingen grund til, at mennesker i Europa skal fryse i denne vinter.

Det er en af de sidste store aftaler, som Barroso har stået i spidsen for i EU. Fredag har han sin sidste arbejdsdag som EU-Kommissionens formand.

Det står endnu ikke klart, hvor mange garantier EU har givet Rusland, og hvad de rummer. Om garantien også gælder for den gas, Ukraine skal have leveret frem til marts næste år, står heller ikke klart.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip