EU giver bankhemmeligheden et skud for boven

Fra januar 2017 skal det være slut med, at EU-borgere kan slippe for at betale skat ved at gemme deres penge på konti i andre EU-lande. Hvis man har sine penge stående i Østrig, duer gemmestedet dog et år længere.

Det er resultatet af en politisk aftale, der efter års tilløb er faldet i hak på et møde tirsdag i Luxembourg mellem EU-landenes økonomi- og finansministre.

27 af de 28 EU-lande er enige om at supplere en allerede vedtaget aftale om automatisk at udveksle oplysninger om de renter, hinandens borgere får tilskrevet, med fra 2017 også at udveksle oplysninger om selve indeståendet i bankerne, og hvad der ellers måtte gemme sig bag renten.

Østrig følger efter fra 2018.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) siger, at bankhemmeligheden ikke er helt død, fordi der stadig vil være fortrolighed mellem banker og deres kunder.

- Men det bliver meget vanskeligere at gå i skattely. Så man må sige, at den del af bankhemmeligheden, der handler om at skjule sine penge fra skattemyndighederne, er død, siger han.

De nye regler betyder, at EU retter ind efter en række internationale aftaler og de bilaterale aftaler, USA de seneste år har lavet med enkeltlande.

Den danske minister gør sig dog ingen illusioner om, at det er helt slut med, at folk prøver at skjule deres penge.

- Jeg tror stadig, der vil være behov for at jagte skatteål fra skattemyndighedernes side. Kreativiteten er jo stor. Men det er blevet vanskeligere at lave nogle af de manøvrer, som vi har set, siger Østergaard.

Luxembourgs finansminister, Pierre Gramegna, overraskede sine EU-kolleger ved på mødet i Luxembourg at fjerne sit hidtidige forbehold mod at være med fra begyndelsen i 2017.

Mens den østrigske finansminister, Hans Jörg Schelling, som ventet bad om et år mere til at gøre Østrigs banker klar til det nye samarbejde.

Det er skattemyndighederne i borgerens hjemland, der skal have oplysninger fra de lande, hvor pengene befinder sig.

I modsætning til tidligere skal den nye informationsudveksling ikke kun omfatte privatpersoner, men også en række virksomheder.

Desuden bliver flere typer indtægter omfattet, så informationsudvekslingen ud over almindelige konti også kommer til at omfatte værdipapirdepoter, andele i investeringsselskaber og visse typer forsikringsaftaler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip