EU gør klar til sanktioner mod Rusland

EU gør mandag klar til at indføre sanktioner mod et antal russere og borgere på Krim-halvøen.

- Vi taler om omkring 20 personer, siger Tjekkiets udenrigsminister, Lubomír Zaorálek, på vej ind til møde med sine EU-kolleger i Bruxelles.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) gør det på vej ind til mødet klart, at sanktionerne bredt skal ramme de ansvarlige for situationen på Krim-halvøen i Ukraine.

- Det betyder, at vi skal ramme folk, der har haft ansvar for det her - både fra Krim og fra Moskva. Vi skal ramme folk, så det gør indtryk.

- Men det skal også være sådan, at vi kan gå videre. For truslen om endnu flere sanktioner skal vi stadig have i baghånden, siger udenrigsministeren.

Den foreløbige tekst, der ligger foran ministrene, beskriver de sanktionsramte personer som følger:

- Personer, der har ansvar for handlinger, der underminerer eller truer Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed - inklusiv handlinger i relation til den fremtidige status for dele af territoriet, som går imod den ukrainske forfatning, samt personer og enheder med tilknytning dertil.

Ministrene sigter mod en hurtig beslutning, så de berørte personer vil blive omfattet af indrejseforbud til EU og få indefrosset deres midler i Europa allerede fra sent mandag eller senest tirsdag.

I udkastet til mødets konklusioner er søndagens folkeafstemning på Krim konsekvent omtalt som den ulovlige "folkeafstemning".

Lidegaard kalder den "en farce".

- Den er foretaget under russisk besættelse, alle uafhængige medier er blevet lukket og erstattet med russisk propaganda, og man har banket og kidnappet folk.

- Den har altså ikke nogen som helst form for legitimitet. Hvis der er et ønske fra Krims side om at opnå større autonomi, måske endda selvstændighed, er det her den værste måde at forsøge at få den på, siger Lidegaard.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, kalder det "uforståeligt", at man i år 2014 oplever forsøg på at omtegne grænser i Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip