EU kæmper med at finde nødlån til Grækenland

Danmark og flere andre EU-lande er skeptiske ved at bruge EU's redningsfond, EFSM, til at holde Grækenlands kriseramte økonomi oven vande hen over sommeren, indtil et nyt støtteprogram er forhandlet på plads.

Det fortæller finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter et økonomi- og finansministermøde tirsdag i Bruxelles, hvor forslaget blev diskuteret.

- Man kan ikke sige, at EFSM er helt ude af billedet som finansiering.

- Vi har selvfølgelig også en prioritet: At EU kommer videre, og at vi får løst situationen med Grækenland. Men det afhænger fuldstændig af betingelserne, siger finansministeren på et pressemøde.

Ud over Danmark har den britiske finansminister, George Osborne, og den svenske finansminister, Magdalena Andersson, udtrykt skepsis.

- Eurozonen bliver nødt til at betale sin egen regning, lød det fra Osborne inden mødet.

Det var mandag morgen, at eurolandenes ledere kom frem til en aftale om et nyt støtteprogram til Grækenland efter 17 timers lange forhandlinger natten til mandag.

En af betingelserne for at indlede forhandlingerne om støtteprogrammet er, at Grækenland senest onsdag 15. juli gennemfører en række reformer og lovændringer.

Herefter skal seks andre landes parlamenter også godkende aftalen - blandt andet Finland og Tyskland - og først derefter kan støtteprogrammet blive forhandlet endeligt på plads. En proces, der kan tage op til flere uger.

Men så lang tid har Grækenland ikke. Allerede mandag 20. juli skal det kriseramte land betale 3,5 milliarder kroner til Den Europæiske Centralbank, ECB.

På det timelange møde blev det diskuteret, hvordan et overgangslån for Grækenland skal skrues sammen.

Her foreslog EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at man brugte EFSM, som er alle EU-landenes redningsfond, der ikke skal forveksles med eurozonens redningsfond, ESM.

Men lederne kunne ikke blive enige og sendte i stedet udfordringen videre til eurogruppen, som har sat eksperter på sagen.

Claus Hjort Frederiksen kan dog ikke forestille sig andet end, at der er fundet en løsning inden mandag.

- Hele manøvren må gå ud på, at Grækenland nu klarer sig igennem det her. Det vil alt sammen være spildt, hvis Grækenland går bankerot på mandag, siger ministeren.

Der er ifølge Financial Times seks muligheder på bordet for et overgangslån til Grækenland. Ud over EFSM er det blandt andet bilaterale lån og brug af overskud fra græske obligationer i ECB.

/ritzau/

 

Dagens Gossip