EU-lande vil sætte fart på ratifikation af klimaaftale

Skrevet af admin

20/06/2016

Mest læste i dag

Alle EU-lande skal sætte fart på ratifikationen af den historiske klimaaftale, som 195 lande vedtog på klimatopmødet i Paris i december sidste år.

Det har EU's klimaministre mandag lovet hinanden på et møde i Luxembourg, men de har ikke sat nogen tidsfrist for, hvor hurtigt det skal gå.

Miljøminister Sharon Dijksma fra det hollandske EU-formandskab siger, at alle lande har deres egne lovgivninger, som skal overholdes.

- Vi har i dag sendt et signal til hele verden om, at vi stadig stiler efter at ratificere så hurtigt som muligt, siger Dijksma.

Målet er, at EU-landene ratificerer hurtigt nok til at være med, når den juridisk bindende klimaaftale, der skal begrænse temperaturstigninger og redde kloden fra en klimakatastrofe, træder i kraft.

Samtidig presser verdens to største CO2-udledere, USA og Kina, på for at få en lynhurtig ratifikation, der åbner for, at aftalen kan træde i kraft længe før oprindelig planlagt i 2020.

Både USA og Kina vil således ratificere klimaaftalen inden udgangen af året, det vil sige, mens Barack Obama stadig er præsident i USA.

Sharon Dijksma siger, at EU-landene virkelig gør deres yderste for at sætte fart på processen.

- Det signal, vi har sendt i dag - også til vores venner i USA og Kina - er, at vi mener det alvorligt, siger hun.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) siger, at Danmark vil ratificere klimaaftalen i løbet af det kommende halve år.

- Danmark vil være et af de lande, der ratificerer først. Det har jeg også sagt til mine europæiske kolleger i dag, siger Lilleholt.

Han forventer samtidig, at alle 28 EU-lande og EU som organisation kan gennemføre processen inden for det kommende års tid.

Frankrig, der var vært for klimatopmødet, er et af de lande, der også presser på for en hurtig europæisk proces.

Klimaaftalen skal holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til førindustrielt niveau og sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

Aftalen træder i kraft, når 55 lande, der samtidig repræsenterer 55 procent af verdens CO2-udledninger, officielt har deponeret deres såkaldte ratifikationsinstrumenter hos FN.

/ritzau/