EU-ministre enige om flygtningemål - men ikke om kvoter

Skrevet af admin

14/09/2015

Mest læste i dag

EU-landene er enige om at fordele i alt 160.000 flygtninge imellem sig, men de er ikke enige om, hvordan eller hvornår det skal ske.

Det siger den tyske indenrigsminister, Thomas de Maziere, i en pause under et møde om flygtningekrisen, som EU's justits- og indenrigsministre mandag holder i Bruxelles.

På et fælles pressemøde med den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, siger de Maziere, at principgodkendelsen af at fordele 160.000 flygtninge imellem EU-landene er "et vigtigt skridt" fremad.

Men han er alligevel skuffet over det foreløbige resultat fra mødet, fordi EU-landene ikke ville bakke op om EU-Kommissionens forslag om at fordele de mange flygtninge gennem obligatoriske kvoter.

Slagsmålet om kvoterne, som splitter EU-landene i en ofte bitter strid, fortsætter dermed.

- Det er langt fra, hvad vi forventer af europæisk solidaritet. Det er ikke nok, siger Thomas de Maziere om delresultatet fra mødet, der kort før klokken 21.30 stadig er i gang.

Thomas de Maziere håber, at der i stedet kan opnås enighed om EU's flygtningekvoter på det næste justits- og indenrigsministermøde, der holdes i Luxembourg den 8. oktober.

På mødet i Bruxelles har EU-landene som ventet truffet den formelle beslutning om at fordele de 40.000 flygtninge, som EU-Kommissionen foreslog tilbage i maj, selv om de stadig mangler at sætte modtagerland på næsten 8000 for at nå i mål.

Derefter har de truffet en principbeslutning om også at fordele de 120.000 ekstra flygtninge, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, foreslog i sin State of the Union-tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg sidste uge.

EU-landene er samtidig enige om at styrke Schengen-områdets ydre grænser og om en hurtigere hjemsendelse af økonomiske migranter, der ikke kan opnå flygtningestatus i EU.

/ritzau/