EU-ministre vil have flere øjne langs Ukraines grænse

Én ting er at have en våbenhvile på papir for det østlige Ukraine. Men det er også bydende nødvendigt at få uafhængige observatører i marken for at sikre, at våbenhvilen faktisk bliver overholdt.

Det er det budskab, flere af EU-landenes udenrigsministre tager med ind til deres uformelle møde fredag i den lettiske hovedstad, Riga, hvor også generalsekretær Zannier Lamberto fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), deltager.

- Sanktionerne bliver ikke fjernet, før der sker noget rigtig godt på landjorden. Men vi er omvendt også altid klar til at øge presset, hvis der er brug for dét, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, ifølge Reuters ved en anden konference i Riga kort før udenrigsministermødet.

Mogherini siger, at der er "positive takter" fra våbenhvilen.

Men hun og blandt andre den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), understreger, at det er bydende nødvendigt at få OSCE's observatører i sving ved grænsen.

- Det er en opgave, der er umulig at gennemføre i øjeblikket, fordi russerne ikke tillader den kontrol af grænsen, der skal til, siger Lidegaard og bemærker, at grænsen mellem Rusland og det østlige Ukraine er omkring 400 kilometer lang.

- Det er ikke så let at holde øje med den, hvis ikke man får lov til at bruge både moderne udstyr og at være til stede helt fysisk der, hvor vi ved, at der bliver transporteret mange våben og folk over grænsen i øjeblikket, siger den danske minister.

Ifølge Lidegaard gør erfaringerne fra sidste år, hvor blandt andre danske OSCE-observatører i perioder blev holdt fanget i Ukraine, at man er særligt opmærksom på observatørernes sikkerhed.

- Men først og fremmest er det et spørgsmål, om de overhovedet får lov til at komme frem rent fysisk, så de kan udføre deres arbejde, siger Lidegaard.

Han understreger, at arbejdet "ikke burde være så farligt", hvis konfliktens parter garanterer for observatørernes sikkerhed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip