EU-modstandernes spidskandidat: Ikke noget skæbnevalg

Europaparlamentsvalget kan blive en neglebider Folkebevægelsen mod EU og dens støtter.

Størstedelen af meningsmålingerne op til valget har spået, at EU-modstanderne bevarer deres ene mandat i parlamentet, men enkelte målinger har sendt bevægelsen ud af det fine selskab.

Det er dog ikke en situation, som bevægelsen har forberedt sig på, siger spidskandidaten, Rina Ronja Kari, da hun søndag formiddag har sat sit kryds på Lergravparkens Skole på Amager.

- Der er heldigvis ikke så mange målinger, der sender os ud, og vi har ikke diskuteret, hvad der skal ske i fremtiden, hvis det bliver tilfældet, siger Rina Ronja Kari til Ritzau.

Spørgsmål: Kan man tale om, det er et skæbnevalg for Folkebevægelsen mod EU?

- Jeg synes, det er lidt voldsomt at kalde det et skæbnevalg. Vi har ført en god valgkamp, og nu afventer vi resultatet med spænding, for vi kan ikke tage det ene eller andet resultat for givet, siger spidskandidaten,

Tidligere meldte bevægelsen ud, at målet var at få to mandater i EU-Parlamentet. Det er der ikke meget, som tyder på vil lykkes.

- Mit mål har hele tiden været, at vi skulle gå frem i forhold til sidste gang. At gå frem til to mandater vil være helt vildt, for det kræver cirka 14 procent af stemmerne, siger Rina Ronja Kari, som i februar overtog Søren Søndergaards plads i EU-Parlamentet.

Spørgsmål: Hvad forskel gør det, om I får otte eller ni procent af stemmerne, hvis I stadig kun får ét mandat?

- Det kan være et klart signal om, at vi har opbakning fra befolkningen. Jeg kan mærke, at folk har været frustrerede over EU, og hvis vi går frem, er det lykkes at få folk ned af stemme, fordi vi har vist, at der et alternativ til EU, siger spidskandidaten.

Ved europaparlamentsvalget i 2009 fik Folkebevægelsen mod EU 7,2 procent af stemmerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip