EU og FN fordømmer separatisters valg i Ukraine

EU og FN fordømmer planerne om at holde et valg i de oprørskontrollerede dele af Ukraine søndag, og EU fordømmer samtidig Moskvas støtte til de separatistiske planer.

I to separate udtalelser to dage efter Ruslands erklæring om, at det vil anerkende oprørerens valg, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og EU's udenrigspolitiske tjeneste, at valget vil undergrave rammerne for den fredsaftale, som i sidste måned blev indgået i Minsk mellem Moskva og Kijev.

Mens talsmanden for Ban ikke direkte retter kritik mod Rusland, som er et af de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, så langer EU's erklæring ud efter den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, for hans tilsagn om støtte til separatisternes valgplan.

- Vi beklager Lavrovs udtalelse om Ruslands kommende anerkendelse af valget, siger udenrigspolitiske talspersoner for EU.

Udtalelserne kommer samtidig med, at EU-repræsentanter forhandler i Bruxelles med ukrainerne og russerne i et forsøg på at sikre gasaftaler for vinteren mellem de to lande.

Rusland lukkede 16. juni for gassen til Ukraine på grund af ubetalte gasregninger, der ifølge Ruslands statslige leverandør, Gazprom, løber op i milliarder af euro.

Det er regionerne Lugansk og Donetsk i det østlige Ukraine, som gennemfører deres eget valg ugen efter, at de ukrainske vælgere har valgt et nyt parlament.

- Vi regner med, at det vil være et frit valg, og at det vil blive afviklet uden hindringer, sagde Lavrov og konstaterede, at valget vil give "legitimitet" til de prorussiske oprørsledere.

Ukraines regering mener imidlertid, at det vil undergrave forsøget på at finde en fredelig løsning i den østlige del af landet.

USA har også fordømt det separatistiske valg, som ifølge Washington og Bruxelles er i strid med den aftale, der blev truffet i Minsk.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip