EU og Ukraine har fået papir på hinanden

Ukraines premierminister og EU's ledere har fredag morgen i Bruxelles skrevet under på en stor del af den aftale, som røg i vasken i november sidste år.

EU-præsident Herman Van Rompuy siger i forbindelse med EU-ledernes og premierminister Arsenij Jatsenjuk underskrift, at den over 1200 sider lange aftale er udtryk for, at "Den Europæiske Union står ved det nye Ukraines side".

- Vores gestus står som symbol for den vigtighed, begge parter tillægger vores forhold og vores fælles vilje til at bringe det videre.

- Det er en anerkendelse af det ukrainske folks håb om at leve i et land, der baserer sig på værdier, demokrati og retsstatens principper, hvor alle borgere har en andel i den nationale velstand.

- Og folkets stræben efter et ordentligt liv som nation og efter europæisk levevis.

Det er meningen, at resten af aftalen - det vil sige de økonomiske og handelsmæssige dele - skal underskrives senest til november.

Udgangspunktet for de politiske kapitler, at Ukraine bekender sig til de grundlæggende værdier for demokrati, menneskerettigheder, frihedsrettigheder og retsstatens principper, som ligger til grund for EU-samarbejdet.

Samtidig får Ukraine papir på, at EU anerkender landet som et europæisk land, som deler historie og værdier med alle de 28 medlemmer af EU.

På det mere konkrete plan betyder aftalen blandt andet, at embedsmænd og ministre fra Ukraine og EU skal til at holde jævnlige møder som led i et tættere politisk samarbejde og arbejdet med at reformere det ukrainske samfund.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) understregede kort før ceremonien ved EU-topmødet, at det ikke er aktuelt at tale om, at Ukraine skal blive medlem af EU.

- Det er ikke det, vi diskuterer i øjeblikket. Det, vi diskuterer nu, er en associeringsaftale og en frihandelsaftale på sigt, og det vil gøre en fantastisk stor forskel for den politiske stabilitet i Ukraine og også økonomisk fremdrift, siger Thorning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip