EU: Op til medlemslandene at støtte kurdere med våben

Selvom der stadig hersker uenighed om EU's position i forhold til våbenleverancer i forbindelse med krisen i Irak, er der nu blevet givet grønt lys til, at det enkelte medlemsland selv kan beslutte, om man vil sende våben til kurderne i Irak.

Det oplyser en talsmand for EU's udenrigschef, Catherine Ashton.

Beslutningen blev truffet på et ekstraordinært møde tirsdag.

- Ambassadørerne tog de akutte henvendelser om militær støtte fra kurderne til en række medlemslande til efterretning og understregede behovet for at overveje forespørgslen i tæt samarbejde med de irakiske myndigheder, siger talsmanden for Ashton, Sebatien Brabant.

Dermed er der givet grønt lys til, at lande kan støtte kurderne i deres kamp mod de militante jihadister fra oprørsgruppen Islamisk Stat.

Flere EU-lande er fortsat imod at levere våben til det kurdiske mindretal i Irak, men henviser til, at de ikke kan forhindre andre i at gøre det.

Lande for at støtte kurderne militært inkluderer Frankrig, Italien og Tjekkiet. Der er dog ingen oplysninger om, hvorvidt landene nu vil sende våben af sted.

Konflikten i Irak har kostet adskillige mennesker livet, og op mod 1,6 millioner irakere vurderes at være på flugt. Red Barnet skønner, at halvdelen af disse er børn svarende til 800.000.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip