EU: Op til medlemslandene at støtte kurdere med våben

Selvom der stadig hersker uenighed om EU's position i forhold til våbenleverancer i forbindelse med krisen i Irak, er der nu blevet givet grønt lys til, at det enkelte medlemsland selv kan beslutte, om man vil sende våben til kurderne i Irak.

Det oplyser en talsmand for EU's udenrigschef, Catherine Ashton.

Beslutningen blev truffet på et ekstraordinært møde tirsdag.

- Ambassadørerne tog de akutte henvendelser om militær støtte fra kurderne til en række medlemslande til efterretning og understregede behovet for at overveje forespørgslen i tæt samarbejde med de irakiske myndigheder, siger talsmanden for Ashton, Sebatien Brabant.

Dermed er der givet grønt lys til, at lande kan støtte kurderne i deres kamp mod de militante jihadister fra oprørsgruppen Islamisk Stat.

Flere EU-lande er fortsat imod at levere våben til det kurdiske mindretal i Irak, men henviser til, at de ikke kan forhindre andre i at gøre det.

Lande for at støtte kurderne militært inkluderer Frankrig, Italien og Tjekkiet. Der er dog ingen oplysninger om, hvorvidt landene nu vil sende våben af sted.

Konflikten i Irak har kostet adskillige mennesker livet, og op mod 1,6 millioner irakere vurderes at være på flugt. Red Barnet skønner, at halvdelen af disse er børn svarende til 800.000.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip