EU overvejer at sænke menneskesmuglernes både

EU-præsident Donald Tusk har forud for det ekstraordinære topmøde i Bruxelles torsdag præsenteret et første bud på, hvordan de 28 EU-landes ledere kan enes om at styrke indsatsen for at undgå en gentagelse af weekendens migrantkatastrofe i Middelhavet.

Efter at have sonderet landenes holdninger lægger Tusk i et udkast, som Ritzau har set, op til 13 tiltag, der både skal styrke patruljeringen til havs, gå direkte efter menneskesmuglerne, holde potentielle migranter væk fra Afrikas kyst og få bedre styr på fordelingen af dem, der når frem til EU.

Et af de mere konkrete forslag går ud på at overveje en EU-mission, der - måske med hjælp fra militæret - skal finde og destruere menneskesmuglernes både, inden de bliver taget i brug.

Det vil både praktisk og juridisk være svært at skrue sammen. Men EU-diplomater siger, at der synes at være vilje til i hvert fald at undersøge mulighederne.

Andre idéer i Tusks katalog går ud på, at man kan fordoble det beløb, der bruges til at vogte EU's grænse i Middelhavet med operationen Triton. I udkastet til sluterklæringen ligger også en opfordring til landene om at melde sig med mere udstyr og mandskab.

Diplomatiske kilder siger, at der næppe bliver tale om decideret at lave en EU-udgave af den skrottede italienske eftersøgnings- og redningsoperation Mare Nostrum. Men at bare det at give Triton flere ressourcer også vil betyde, at man redder flere liv.

Andre af de 13 forslag handler om at øge støtten til naboer til Libyen, som er blevet det primære udskibningsland for de farefulde transporter til Europa, fordi landet i øjeblikket er et politisk kaos uden en reel centralmyndighed.

Målet er at forhindre flygtninge i overhovedet at nå frem til middelhavskysten. Man sigter også mod at gøre det nemmere at sende dem retur, der klarer rejsen til Europa uden at være berettiget til asyl.

Den sidste klynge forslag handler om den interne solidaritet i EU og rummer flere politisk følsomme idéer.

Det drejer sig blandt andet om et pilotprojekt for fordelingen af mindst 5000 af dem, der er asylberettigede, og om en mulig nødfordeling af migranter rundt i EU i situationer, hvor der er ekstra pres på.

Tusks idékatalog bliver formentlig justeret en smule, inden han torsdag klokken 16 lægger det frem for lederne på topmødet.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip