EU pønser på økonomiske sanktioner mod Rusland

Det vil gå ud over statsejede banker, russiske energiprojekter og våbenimport, hvis EU-landene beslutter at slå endnu hårdere til Rusland.

EU-Kommissionen har udarbejdet en detaljeret oversigt over, hvilke muligheder der er for at indføre bredere sanktioner mod Rusland inden for fire områder: finans, våben, EU's eksport af udstyr til Rusland, som kan bruges til at fremstille våben samt teknologi til energisektoren.

Listen over de næste sanktionsmuligheder, som Ritzau er i besiddelse af, er blevet præsenteret for de 28 EU-landes ambassadører i Bruxelles torsdag.

Sanktionerne kan være så omfattende og alvorlige – også for EU – at det kan blive nødvendigt at kalde stats- og regeringscheferne til endnu et topmøde i Bruxelles en af de nærmeste dage. I første omgang fortsætter diskussionen på ambassadørniveau fredag.

I tirsdags bad EU's udenrigsministre EU-Kommissionen om at udarbejde listen som reaktion på sidste uges flystyrt i det østlige Ukraine. EU kræver, at Rusland øjeblikkeligt samarbejder om efterforskningen og blandt andet sikrer adgang til flyvraget og sætter en stopper for strømmen af våben over grænsen fra Rusland til Ukraine

Ifølge kommissionens oversigt kan EU gå hårdere til Rusland ved at begrænse landets statsejede pengeinstitutters adgang til at investere i EU's finansielle marked.

Det kan resultere i en usikkerhed i det russiske forretningsmiljø, som vil sende penge ud af landet. EU kan også vælge at sanktionere de russiske banker, som staten ejer over 50 procent af.

EU-landenes våbenhandel med Rusland kan ifølge oversigten også blive standset af EU-sanktioner, men det vil sandsynligvis kun gælde fremtidige kontrakter.

For at ramme den russiske energisektor kan EU ifølge dokumentet vælge at standse eksport af teknologi, som Rusland bruger til at udvikle sektoren. Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil det kunne forsinke blandt andet Gazproms enorme South Stream-rørprojekt.

Det er endnu ikke afgjort, om sanktionerne bliver indført, og præcis hvordan de i så fald skal udmøntes.

Diskussionen om de næste sanktionsskridt kommer samtidig med, at EU har besluttet at føje ekstra 15 russere og ukrainere og 18 virksomheder og institutioner til sanktionslisten, som i forvejen rummer 72 personer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip