EU-præsident roser Danmark for at tage flere flygtninge

EU-præsidenten Donald Tusk tager godt imod Danmarks løfte om frivilligt at tage 1000 af de flygtninge, som EU-landene i øjeblikket udkæmper en hård kamp om at fordele imellem sig.

Donald Tusk har torsdag holdt møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der er i Bruxelles for at tale om, hvordan Europa skal håndtere den største flygtninge- og migrationskrise siden Anden Verdenskrig.

- God samtale med statsminister Lars Løkke om migration og andet. Jeg hilser Danmarks parathed til at acceptere flere flygtninge velkommen, skriver Donald Tusk på Twitter efter mødet.

EU-Kommissionen, der i øjeblikket forsøger at få medlemslandene til at fordele yderligere 120.000 flygtninge imellem sig, roser også det danske udspil, selv om kommissionen endnu ikke har set detaljerne.

- EU-Kommissionen støtter alle solidariske bidrag, der hjælper os med omfattende at håndtere flygtningekrisen, siger talskvinden, Mina Andreeva.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der torsdag også har mødt Lars Løkke Rasmussen, skriver bagefter på Twitter, at "jeg er glad for at se danske skridt i retning af at hjælpe flere flygtninge".

Samme morgen, som statsministeren fløj til Bruxelles for at møde EU-toppen, annoncerede regeringen, at Danmark frivilligt vil tage flere flygtninge og sætte 750 millioner kroner af til hjælp i nærområder og modtagecentre i grænseområderne.

Lars Løkke Rasmussen ønsker et effektivt europæisk svar på flygtningekrisen med bedre styr på de ydre grænser, en mere effektiv registrering af asylansøgere og mere hjælp til nærområderne, hvor flygtningene kommer fra.

Statsministeren sagde torsdag morgen, at det er nødvendigt, at EU-landene står sammen om initiativer, der sigter mod at bringe tilstrømningen af flygtninge under kontrol.

- Det er helt klart utilstrækkeligt kun at diskutere, hvordan asylansøgerne skal fordeles, siger statsministeren.

Han slog samtidig fast, at Danmark ikke har planer om at gå med i den obligatoriske fordeling af flygtninge på EU-plan, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i øjeblikket kæmper for at få EU-landene til at acceptere.

- Der er bred enighed om, at Danmark ikke skal deltage i en obligatorisk kvoteordning, siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen skulle torsdag i Bruxelles møde Donald Tusk, Margrethe Vestager og Jean-Claude Juncker.

EU-præsident Donald Tusk har indkaldt til et ekstra EU-topmøde onsdag 23. september for at drøfte flygtningekrisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip