EU-præsidenten: Nu skal grækerne til at beslutte sig

Nu er tiden inde til, at grækerne beslutter, om de vil acceptere det tilbud, der er på bordet for at løse gældskrisen, eller om de vil fortsætte frem mod en betalingsstandsning.

Det fastslår EU-præsidenten, Donald Tusk, fredag i en videoudtalelse, hvor han forklarer, hvorfor han har indkaldt de 19 eurolandes stats- og regeringschefer til krisetopmøde i Bruxelles på mandag.

- Grækenlands situation er ved at blive kritisk. Grækenlands nuværende hjælpeprogram udløber om 11 dage, siger Tusk, der indkaldte til eurotopmødet i minutterne efter, at endnu et resultatløst eurogruppemøde torsdag aften sluttede i Luxembourg.

Donald Tusk siger, at spillet om, hvem der blinker først, og hvem der får skylden for et sammenbrud, må slutte. Dette er ikke et spil, men virkelighed med rigtige konsekvenser først og fremmest for det græske folk, understreger han.

- Formålet med topmødet er at sikre, at vi alle forstår hinandens positioner og konsekvenserne af vores beslutninger, siger Donald Tusk i sin videoudtalelse.

Fire måneders forhandlinger mellem Grækenland og de internationale kreditorer har ikke ført nogle vegne, og nu er tiden for alvor ved at løbe ud, advarer EU-præsidenten.

- Ingen bør have illusioner om, at der vil komme en magisk løsning på topmødet, siger han.

Der bliver heller ikke nogle detaljerede og tekniske forhandlinger på topmødet, der ifølge Tusk alene handler om, at alle indser konsekvenserne af det valg, der bliver truffet.

- Til syvende og sidst er dette og kan dette kun være en græsk beslutning og et græsk ansvar. Der er stadig tid, men kun nogle få dage. Lad os bruge dem klogt, siger han.

Det internationale støtteprogram for Grækenland udløber den 30. juni, og samme dag skal de pressede grækere betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF). Det er penge, de næppe har.

/ritzau/

 

Dagens Gossip