EU rækker hånden ud til Cuba

EU har mandag taget første skridt mod at få et varmere forhold til Cuba.

Tilbuddet om at indlede forhandlinger om øget handel og investeringer er det mest markante skridt i forholdet til den caribiske ø-stat, siden EU fjernede sine sanktioner for seks år siden.

Det fremgår dog også klart af beslutningen, der er truffet i forbindelse med mandagens EU-udenrigsministermøde i Bruxelles, at der følger betingelser med.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger, at den udstrakte hånd er belønning for, at Cuba har gennemført en række forbedringer, især på menneskerettighedsområdet. Blandt andet fordi der ikke længere er langtidsfængslede politiske fanger.

- Vi er stadig ikke i en situation, hvor vi kan sige, at Cuba er pletfri overhovedet. De er kommet langt. Men de er ikke i mål endnu.

- Grundstrategien over for de her regimer er, at vi opsøger kritisk dialog. Hvis så der sker fremskridt, skal det også kunne mærkes i vores samkvem, så vi forhåbentlig kan lokke dem til en fuld reform, siger Lidegaard.

EU's vilje til at åbne mere op for det tidligere så isolerede kommunistiske styre kommer efter en periode, hvor der ikke synes at være sket meget fra Cubas store amerikanske nabo. USA slækkede ellers på sine rejserestriktioner i 2011.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger en højtstående EU-embedsmand, som i sidste uge briefede amerikanerne om EU's planer, at EU's opblødning sker med Washingtons "fulde forståelse".

EU er den største udenlandske investor i Cuba, og Cuba har siden 2008 modtaget næsten 600 millioner kroner i bistand fra EU.

Der er dog ingen forventning om, at EU's åbning vil sætte markant gang i samhandlen lige med det første. Der er i højere grad tale om et symbolsk skridt fra EU's side.

EU sigter mod at have afsluttet forhandlingerne med Raul Castros styre ved udgangen af 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip