EU-revisorer: Fejl kan sagtens undgås

En lufthavn uden fly og passagerer, et grønt projekt helt uden gavn for miljøet, et beskæftigelsesprojekt, der ikke skaber job, og en landmand, der opgraderede sit hus til en luksusvilla.

Det er bare nogle af de projekter, EU's Revisionsret siger har fået uberettiget EU-støtte sidste år.

Men mange af smutterne kunne nemt have været stoppet. For EU's medlemslande har ifølge revisionsretten faktisk ofte alle de informationer, der skal til for at se, at der er noget galt.

- De penge skulle ikke have været udbetalt fra EU's kasser. Men det blev ikke opdaget. Man må være mere omhyggelig med at håndtere de fejl, hvor medlemslandene ikke har gjort alt, hvad de burde have gjort, siger revisionsrettens formand, portugisiske Vitor Caldeira, i forbindelse med offentliggørelsen onsdag af revisionsrettens årsberetning.

Caldeira tilskriver mange af fejlene, at støttemodtagere og medlemslandene er meget optaget af, at pengene på EU's budget skal bruges, inden der er gået to år. Ellers falder de bort.

Revisorerne konstaterer i år, at det er lykkedes at redegøre for hver eneste af de omkring 1000 milliarder kroner, medlemslandene brugte sidste år. Men deres stikprøvekontroller har samtidig vist, at der har været en fejlprocent i selve anvendelsen på 4,7 procent.

Der er en lille smule færre fejl end sidste år, hvor fejlprocenten var 4,8.

Der er ikke tale om svig, ineffektivitet eller spild, men situationer, hvor der bare ikke skulle have været brugt EU-penge, fordi pengene ikke er brugt i overensstemmelse med EU's regler.

Den cypriotiske revisor Lazaros S. Lazarou, der har ansvar for revisionspåtegningen, mener sagtens, at fejlprocenten kunne bringes ned på de to procent, der regnes som det tilladelige.

- Medlemslandene havde informationerne til rådighed, så myndighederne i medlemslandene kunne have været mere omhyggelige, siger Lazarou.

Revisionsretten ser udskiftningen af EU-Kommissionen som en glimrende anledning til at tage hånd om problemerne.

- Kommissionen og medlemslandene må benytte denne gyldne mulighed for at gå fra en kultur med fokus på at bruge pengene til en kultur, hvor man ser på udbyttet. Man skal ikke fokusere på at bruge pengene, bare fordi de er der, siger formand Caldeira.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip