EU sætter øvre grænse for Visas gebyrer i Europa

EU-Kommissionen har onsdag besluttet at gøre selskabet bag kreditkortet Visas løfter om at sætte et loft på de såkaldte multilaterale interbankgebyrer inden for EU juridisk bindende.

Det betyder ifølge en pressemeddelelse fra kommissionen, at der fra årsskiftet højst kan lægges en afgift på 0,3 procent af købssummen på køb foretaget på tværs af grænserne i EU.

- Loftet på interbankgebyrer for Visa Europes kreditkort og forpligtelserne, der sikrer konkurrencen på tværs af grænser, er fremragende nyt for europæiske forbrugere, eftersom de handlendes gebyrer ender på forbrugerens regning, skriver EU's konkurrencekommissær, Joáquin Almunia, i en pressemeddelelse.

Onsdagens beslutning er endnu et skridt i en lang række indgreb, hvor EU-Kommissionen de seneste år har forsøgt at sikre lige konkurrence og mere gennemskuelige regler for brug af betalings- og kreditkort.

I den aktuelle sag handler det om de gebyrer, forretningsdrivendes banker betaler til forbrugerens bank, når en forbruger fra ét EU-land køber ind i et andet. Ifølge kommissionen betyder loftet på 0,3 procent, at gebyrerne reduceres med 40 til 60 procent.

Kommissionen er fortsat i gang med en sag om Visas gebyrer på internationale handler på tværs af EU's ydre grænser. Der kører også en række lignende sager vedrørende det andet store, internationale betalingskort Mastercard.

EU-Kommissionen præsenterede sidste år et forslag til at indføre et generelt loft for interbankgebyrer i EU. Det forslag er i øjeblikket ved at blive lovbehandlet i EU's ministerråd og i EU-Parlamentet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip