EU-sanktioner mod Rusland får et nøk mere

EU skærper igen sine sanktioner mod Rusland.

EU-landenes stats- og regeringschefer har på deres topmøde onsdag aften i Bruxelles blandt andet besluttet at bede Den Europæiske Investeringsbank og Østbanken (EBRD) om at stoppe nye investeringer og finansieringer af nye projekter i Rusland.

De skærpede sanktioner er en reaktion på Ruslands fortsatte rolle i konflikten i Ukraine og på, at Rusland ikke har levet fuldt op til de krav, EU-lederne stillede på deres seneste topmøde for små tre uger siden.

Kravene gik på, at våbenhvilen, som Ukraines præsident, Viktor Porosjenko, havde indført, skulle overholdes, bestemte grænseposter i Ukraine skulle tilbageleveres, og gidsler skulle frigives inden 30. juni, ellers ville det få konsekvenser.

Ifølge EU-diplomater har det dog ikke været helt nemt at afgøre, i hvor høj grad kravene faktisk er blevet opfyldt.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sagde inden mødet, at de vil tale sanktioner, fordi de mener, at det russiske bidrag til fred er utilstrækkeligt.

EU vil ud over at stoppe investeringer i Rusland inden for de nærmeste dage udvide definitionen på, hvilke personer og virksomheder der kan rammes af målrettede sanktioner, så der kan ventes en udvidelse af antallet af navne på EU's sanktionslister inden slutningen af juli.

Der bliver også justeret på de allerede eksisterende sanktioner i relation til Krim-halvøen for at understrege, at EU fortsat ikke anerkender Ruslands annektering af ukrainsk territorium.

EU-cheferne skriver i sine konklusioner om Ukraine onsdag, at de også vil bede EU-Kommissionen om at revurdere samarbejdsprogrammer mellem EU og Rusland, så den fra sag til sag kan beslutte at afslutte dem.

Der er allerede programsat et ekstra møde blandt EU-landenes ambassadører torsdag i Bruxelles med henblik på at gøre klar til, at udenrigsministrene kan træffe konkrete beslutninger på deres møde tirsdag i næste uge.

Det bliver ikke til såkaldte fase tre- sanktioner i denne omgang, altså omfattende økonomiske sanktioner, som rammer hele sektorer i Rusland. Men forberedelserne af dem fortsætter, skriver EU-lederne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip