EU-skeptiske partier ser ud til at få et jordskredsvalg

De EU-skeptiske partier ser ud til at kunne besætte omkring 140 pladser i EU-Parlamentet, viser parlamentets egen prognose tidligt mandag morgen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Dermed ser valget til EU-Parlamentet ud til at blive skeptikernes valg, da tendensen går igen i flere lande som Tyskland, Frankrig, Østrig, Grækenland, Finland og Danmark.

I Danmark er det personificeret af Dansk Folkeparti, hvor spidskandidaten Morten Messerschmidt har haft et godt valg.

I Frankrig vil EU-modstanderpartiet Front National enten stå uden for en af de politiske grupper i EU-Parlamentet eller forsøge at danne en helt ny gruppe, hvilket der skal 25 personer fra i alt syv lande til.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, gør det trods modstandspartiernes fremgang det klart, at det dog ikke er dem, der har flertallet.

- Det er ekstremt vigtigt, at de politiske kræfter, der har ledet og støttet de essentielle skridt i unionens forenede kriserespons, navnlig de politiske kræfter som er repræsenteret i EU-Kommissionen, overordnet har vundet igen, siger han.

Imidlertid er EU-modstanden voksende, og det britiske EU-modstanderparti United Kingdom Independence Party (Ukip) går kraftigt frem og bliver det største britiske parti.

I Frankrig ser en anden af skeptikernes frontfigurer, Marine Le Pen, der har knoklet for at gøre sin fars Front National stuerent, ud til at tromle præsident Francois Hollandes socialistparti ved at få over 25 procent, mens socialisterne får lidt under 14 procent.

I Tyskland ser det bare et år gamle euroskeptiske parti Alternative für Deutschland også ud til at få et godt første valg med syv procent af stemmerne. Også det tyske højreekstremistiske parti NPD får for første gang sæde i Europaparlamentet.

Det ungarske regeringsparti, det konservative Fidesz, sætter sig igen på over halvdelen af Ungarns pladser i Europaparlamentet.

Premierminister Viktor Orbans parti går fem procentpoint tilbage i forhold til sidste valg og lander ifølge de officielle resultater på cirka 51,5 procent af stemmerne.

Den rebelske komiker Beppe Grillo og hans EU-skeptiske Femstjernebevægelsen stormer også frem ved EU-parlamentsvalget i Italien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip