EU slår Rusland med økonomiske sanktioner

Skrevet af admin

29/07/2014

Dagens topnyheder

For første gang har de 28 EU-lande tirsdag besluttet at indføre en række bredere, økonomiske sanktioner mod Rusland, oplyser EU-diplomater til Ritzau.

Det sker efter nedskydningen af et malaysiske passagerfly over Ukraine for 12 dage siden.

Først og fremmest vil sanktionerne ifølge et udkast set af Financial Times begrænse russiske bankers adgang til det europæiske finansmarked og ramme dele af energisektoren ved at stoppe eksport af rør og udstyr, som landet for eksempel bruger til at bore efter olie med.

Dog vil de ifølge udkastet ikke ramme den russiske gassektor, som flere EU-lande er dybt afhængige af.

Beslutningen blev taget af medlemslandenes EU-ambassadører på et møde i Bruxelles tirsdag.

Sanktionerne vil især ramme banker, som staten ejer over 50 procent af. Også en handelsembargo vil blive indført ved, at EU stopper al eksport af våben på EU's fælles våbenliste, som indeholder alt fra ammunition til krigsfartøjer. Dog vil det kun gælde fremtidige kontrakter.

Der må ifølge udkastet heller ikke sælges udstyr til Rusland, som sælgeren har grund til at tro vil blive brugt militært eller til at fremstille våben med.

EU har indtil nu været tilbageholdende med at indføre de økonomiske sanktioner, som også risikerer at skade EU-landene selv. Især energisektoren er følsom, da mange europæere er afhængige af, at der ikke bliver lukket for den russiske gashane.

/ritzau/