EU til Israel og Hamas: Civile skal beskyttes

I et sæt yderst diplomatiske konklusioner fra EU-topmødet i Bruxelles deler de 28 stats- og regeringschefer løftede pegefingre ud til både Israel og Hamas - samtidig med, at man understreger vigtigheden af at arbejde hen mod en genoptagelse af forhandlingerne om en to-stats-løsning.

- Det Europæiske Råd opfordrer begge sider til at nedtrappe situationen, til at sætte en stopper for volden og for de civile befolkningers lidelser, lyder det i topmødets konklusioner.

EU fordømmer samtidig Hamas' raketangreb mod Israel og understreger, at israelerne har retten til at beskytte sig mod palæstinensernes angreb - så længe der er proportioner i israelernes handlinger, og de sikrer, at civile bliver beskyttet.

- Det Europæiske Råd beklager dybt tabet af uskyldige liv og det høje antal af sårede civile i Gazastriben som følge af israelske militære operationer, og rådet er dybt bekymret over den hurtige og dramatiske forværring af den humanitære situation, står der i konklusionerne.

Topmødets konklusioner kommer kort efter, at Israel har accepteret en fem timer lang våbenhvile i Gazastriben torsdag, så en humanitær indsats kan gennemføres. Den humanitære våbenhvile kommer efter, at FN havde appelleret til parterne om at indstille fjendtlighederne.

EU-lederne slutter af med at minde de stridende parter om den gulerod, unionen før har bragt på banen i bestræbelserne på at skabe fred i regionen:

- EU gentager sit tilbud til begge parter om en pakke af politisk og økonomisk støtte og et særligt privilegeret partnerskab med EU i tilfælde af en endelig fredsaftale.

/ritzau/

 

Dagens Gossip