EU til Schweiz: Man kan ikke få i både pose og sæk

Bolden ligger nu på den schweiziske banehalvdel.

Det siger beskæftigelseskommissær László Andor onsdag under en debat i EU-Parlamentet om EU's forhold til Schweiz efter landets folkeafstemning 9. februar.

Den endte med et flertal for en begrænsning af masseindvandring til Schweiz og dermed den fri bevægelighed, som er en del af samarbejdet mellem EU og Schweiz.

Så længe Schweiz ikke har meldt tilbage med, hvordan de vil gå videre med afstemningen, så kan EU ikke fortsætte et program om forskning og et om uddannelse med Schweiz, siger kommissæren.

- De schweiziske myndigheders råderum er meget lille. For den fri bevægelighed er en hjørnesten i samarbejdet og kan ikke løsrives fra de andre friheder i aftalen.

- Man kan ikke få i både pose og sæk. At vælge og vrage er ikke en mulighed, siger kommissær Andor.

Midt i talen afbrydes Andor af en løsgænger i EU-Parlamentet, italienske Mario Borghezio, der vifter med det schweiziske flag og råber, at EU skal respektere det schweiziske folks selvbestemmelse.

Vicky Ford fra ECR, en højrefløjsgruppe i EU-Parlamentet, gør det også klart, at der skal lyttes til begge sider af argumentet, og at den schweiziske befolkning har ret til at vælge deres måde at styre sine grænser på.

- Enhver form for sanktioner i at begrænse deres del i forskning og uddannelse kan skade os alle. Det vil være tåbeligt at slå alt for hårdt igen, siger Ford.

Formanden for gruppen De Grønne, Daniel Cohn-Bendit, meddeler, at det er klart for ham, at" alle forhandlinger med Schweiz skal afbrydes og bortfalde."

- Schweiz vil komme tilbage på deres knæ, for de har brug for EU. Deres rigdom afhænger af det europæiske marked. Schweiz må finde en løsning, ikke EU. Vi har tid nok, siger Kohn-Bendit.

Kommissær Andor afsluttede debatten ved at sige, at det er op til de schweiziske myndigheder at reagere på konsekvenserne for folkeafstemningen og informere kommissionen om, hvad myndighederne vil gøre nu.

/ritzau/

 

Dagens Gossip