EU-tilhængere i Ukraine slås mod politi

Provestlige ukrainere kæmper mod politistyrker i Kijevs gader nær regeringens hovedkvarter på andendagen af omfattende protester mod en beslutning om at droppe en længe ventet handels- og associeringsaftale med EU.

Op mod 1000 demonstranter har samlet sig omkring regeringshovedkvarteret i et forsøg på at tvinge præsident Viktor Janukovitj til at underskrive den brede politiske handelsaftale med EU.

Flere demonstranter har forsøgt at trænge ind i regeringsbygningen, men de blev tvunget tilbage af politiet, der anvender tåregas.

Ledere af demonstrationerne siger, at de har opfordret til fredelige protester, og de insisterer på, at "ballademagere, der søger voldelige konfrontationer med politiet, kommer udefra.

- Ukendte personer har stået for provokationer, som førte til konfrontationer med politiet, siger oppositionspartiet Udar.

- Vi vil fortsætte vores demonstration, indtil aftalen er underskrevet, siger Udars leder, bokseverdensmesteren Vitalij Klitsjko.

Mange tusinde ukrainske demonstranter, der støtter et større samarbejde med Europa, var også på gaden i Kijev søndag, hvor det også kom til sammenstød med politiet.

Myndighederne anvendte tåregas mod demonstranterne, da de forsøgte at bryde gennem politiets kæder omkring en regeringsbygning.

Nogle kastede med sten og ramte politifolk med skilte, som demonstranterne bar. Politiet svarede igen ved at bruge stavene. Mindst en politibetjent blev meldt såret.

Overalt i det centrale Kijev genlød råbet "revolution, revolution", beretter en korrespondent fra nyhedsbureauet AFP.

Med slagord som "Vi er ikke Sovjetunionen. Vi er Den Europæiske Union," og "Jeg elsker EU" marcherede de tusindvis af demonstranter i protest ind på den centrale plads i den ukrainske hovedstad.

Associeringsaftalen med EU skulle have været bekræftet ved et topmøde i EU's formandsland Litauen.

Ukraines kovending er kommet som en stor overraskelse for EU's ledere. Den antyder, at Ukraine i stedet vil søge et tættere samarbejde med Rusland.

Den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko har gennem sin advokat opfordret folk til at gå på gaden og demonstrere mod regeringens beslutning.

Søndagens protester betegnes som de største siden den orange revolution i 2004 anført af netop Timosjenko.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip