EU tøver med skærpede sanktioner mod Rusland

Selv om Rusland ikke har levet op til de krav, EU-landenes stats- og regeringschefer stillede fra deres topmøde i fredags med en frist til midnat mandag, er EU ikke umiddelbart klar til at indføre skærpede sanktioner.

Det bekræfter diplomatiske kilder over for Ritzau efter et møde tirsdag formiddag blandt EU-landenes ambassadører i Bruxelles.

Flere lande har på mødet givet udtryk for, at der er brug for en fortsat, nøje vurdering af det, der kaldes en "blandet" og "flydende" situation.

Sidste uges EU-topmøde blev betydeligt mere konkret end ventet i sine krav til Rusland i Ukraine-konflikten.

Efter at lederne havde haft en lang debat med Ukraines nye præsident, Petro Porosjenko, opstillede topmødet fire krav, som Rusland skulle leve op til senest ved midnat mandag.

EU stillede blandt andet krav om overholdelse og overvågning af en våbenhvile, om løsladelse af gidsler - heriblandt tilbageholdte observatører fra OSCE - om at sikre ukrainsk kontrol over tre grænseposter, og at der skal gang i omfattende forhandlinger om præsident Petro Porosjenkos fredsplan.

Det nævnes i topmødets konklusioner, at EU har forberedt sig på skærpede sanktioner. Men det står ikke tydeligt, at de vil blive udløst, hvis ikke parterne opfyldte alle krav ved fristens udløb 30. juni.

Ifølge Ritzaus oplysninger var den ukrainske præsident sammen med Frankrigs François Hollande og Tysklands Angela Merkel aktivt involveret i arbejdet med at formulere teksten fra EU-topmødet.

Petro Porosjenko insisterede blandt andet på en direkte reference til våbenhvilen i Ukraine. Natten til tirsdag var det ham selv, der afblæste våbenhvilen og varslede fornyede ukrainske angreb på prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

EU har ad flere omgange skærpet målrettede sanktioner mod enkeltpersoner i Rusland og på Krim, men de europæiske lande har endnu ikke villet tage skridtet mod mere omfattende økonomiske sanktioner mod Rusland.

Spørgsmålet ventes at komme op igen, når stats- og regeringscheferne samles i Bruxelles igen 16. juli.

/ritzau/

 

Dagens Gossip