EU-topmøde: Juncker er vores kandidat

EU-præsident Herman Van Rompuy meddeler på twitter, at EU-topmødet har besluttet at indstille Jean-Claude Juncker til jobbet som EU's kommissionsformand.

- Beslutning truffet. Det Europæiske Råd foreslår Jean-Claude Juncker som den nye formand for EU-Kommissionen, skriver Van Rompuy på det sociale medie twitter.

Beslutningen er ifølge Ritzaus oplysninger truffet ved en afstemning med stemmerne 26-2. Kun Storbritannien og Ungarn stemte imod.

Juncker skal nu godkendes i Europaparlamentet, der har programsat en afstemning om den nye kommissionsformand onsdag 16. juli om eftermiddagen.

Ritzau erfarer, at Juncker allerede samme aften bliver inviteret til at deltage i en uformel middag med medlemslandenes politiske ledere i Bruxelles.

Det er første gang, et EU-topmøde faktisk har måttet stemme om besættelsen af en af EU's topposter.

Juncker er valgt trods modstand til det sidste fra den britiske premierminister, David Cameron. Cameron skrev tidligere på eftermiddagen på twitter:

- Jeg har sagt til EU-lederne, at de kan komme til at fortryde den nye proces for valget af kommissionsformanden. Jeg vil altid gå i brechen for Storbritanniens interesser.

Juncker skal nu godkendes i Europaparlamentet, før han formelt er udnævnt til at efterfølge portugiseren José Manuel Barroso, der efter planen træder tilbage med den samlede kommission med udgangen af oktober.

Godkendelseshøringen i parlamentet i Strasbourg er programsat til onsdag 16. juli om eftermiddagen.

Besættelsen af øvrige ledige topposter i EU - EU-præsidenten, udenrigschefen og muligvis en ny fast formand for eurogruppen - er ikke faldet på plads på fredagens topmøde i Bruxelles.

Det forventes, at EU-lederne på deres middag med Juncker 16. juli vil sætte navn på i hvert fald den nye udenrigschef, der skal afløse britiske Catherine Ashton.

/ritzau/

 

Dagens Gossip