EU trodser domstol: Hamas er en terrorgruppe

Det har ikke ændret EU's syn på Hamas, at EU-Domstolen tidligere onsdag slog fast, at den palæstinensiske organisation uretmæssigt optræder på unionens terrorliste.

Således fastslår EU-Kommissionen, at den fortsat vil betegne Hamas som en terrororganisation.

- EU fortsætter med at anse Hamas for at være en terrororganisation, siger kommissionens talskvinde, Maja Kocijancic, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hun tilføjer, at EU nu vil overveje sit svar på domstolens afgørelse, herunder muligheden for at anke.

EU-Domstolens afgørelse er truffet med henvisning til, at klassificeringen af Hamas som en terrororganisation tilbage i 2001 ikke var baseret på fornuftige juridiske vurderinger, men på oplysninger afledt fra pressen og internettet.

Domstolen forholder sig altså ikke til, om Hamas er en terrororganisation eller ej.

Hamas' militære gren blev føjet til EU's terrorliste i december 2001 i kølvandet på terrorangrebet mod USA 11. september samme år.

To år senere, i 2003, føjede EU Hamas' politiske gren til listen.

Hamas, der primært holder til i Gazastriben, anses af mange lande, herunder USA og Israel, for at være en terrororganisation, og gruppens militante gren har da også taget skylden for en række dødelige angreb på israelere.

I 1988 udsendte gruppen et charter, hvori bevægelsen erklærer, at den er en del af Det Muslimske Broderskab og agter at bekæmpe den jødiske stat Israel for at skabe et uafhængigt Palæstina.

Hamas betragter det nuværende Israel som en del af et samlet Palæstina.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip