EU-udenrigsministre opfordrer til våbenhvile i Gaza

Flere af EU's udenrigsministre siger på vej ind til et møde i Bruxelles, at de samlet skal sende en opfordring til parterne i Mellemøstkonflikten om at lægge våbnene og stoppe volden øjeblikkeligt.

- Det er vigtigt, at vi i dag koncentrerer os om at sende et helt klart budskab om, at vi skal have en våbenhvile nu i Gaza (...). Hovedfokus bør være på, at vi får stoppet denne her konflikt lige med det samme. Der dør alt for mange mennesker hver dag.

Sådan siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tirsdag, inden han mødes med de andre EU-udenrigsministre, hvor de skal diskutere den optrappede konflikt, som udfolder sig mellem Israel og palæstinenserne i øjeblikket, hvor flere end 500 meldes dræbt alene i Gazastriben.

Lidegaard håber, at EU-ministrene kan blive enige om at bakke op om en undersøgelse af de store civile tab, og hvem der egentlig bærer ansvaret for dem.

- For mig er den undersøgelse meget vigtig. Vi har igangsat en undersøgelse i Menneskerettighedsrådet i Geneve i disse dage, og jeg synes, det er vigtigt, at EU kan bakke op om det arbejde i samlet flok. Det er en af de ting, vi skal diskutere nøje, siger han.

EU's generelle holdninger til hele Mellemøstkonflikten og dens løsning så Lidegaard også gerne taget op på mødet, "for det hele hænger jo sammen". Men først skal en våbenhvile på plads.

Frankrigs udenrigsminister opfordrer ligeså til en øjeblikkelig våbenhvile i den blodige konflikt.

- Frankrig vil med kraft kræve en øjeblikkelig våbenhvile. Intet retfærdiggør de fortsatte angreb og massakrer, som ikke gør andet end at kræve flere ofre og opbygge spændinger og had, siger Laurent Fabius.

Carl Bildt, den svenske udenrigsminister, vil have en våbenhvile, som ikke kun skal vare, indtil den næste krig blusser op.

- Vi skal have en øjeblikkelig våbenhvile. Men vi skal gå videre end det. Der skal være en mere omfattende løsning, så der kommer en løsning på tragedien i Gaza og en ende på bombningerne og raketterne, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip