EU vil have bedre snor i ubemandede droner

Ubemandede droner kan være både sjovt legetøj, nyttige arbejdsredskaber for landmænd og myndigheder, uvelkomne snagere i privatlivets fred og farlige objekter blandt store passagerfly.

Derfor har repræsentanter for europæiske myndigheder, luftfartseksperter og droneproducenter fredag på et møde i den lettiske hovedstad, Riga, skitseret en række principper, der kan bruges til at lave fælleseuropæiske regler for droner til brug allerede fra næste år.

EU's transportkommissær, Violeta Bulc, siger i forbindelse med mødet, at Europa som samfund er nødt til at finde ud af, hvordan vi ønsker at leve med droner.

- Der er tale om fantastisk teknologi, hvis den bidrager til de europæiske borgeres velfærd.

- Men det fører til bekymringer, hvis borgerne føler, at dronerne trænger ind i deres privatliv, hvis de samler ulovlige oplysninger, eller hvis de bliver til flyvende plager, siger Bulc.

Den fem sider lange erklæring fra mødet lægger op til, at droner som udgangspunkt skal behandles som en ny type flyvemaskiner - men at reglerne også skal tilpasses den faktiske anvendelse.

Hovedprincippet er, at reglerne skal være skrappere, jo højere og jo mere risikobetonet der flyves.

Et andet grundprincip er respekten for borgernes grundlæggende rettigheder som beskyttelse af privatlivets fred og databeskyttelsen.

Men der er brug for klare definitioner af, hvad der er acceptabelt - og for at reglerne bliver håndhævet.

Erklæringen lægger også op til, at der skal være regler for støj fra droner og for krav til sikkerheden.

Det skal også - på så ubureaukratisk vis som overhovedet muligt - være til at holde styr på, hvem der ejer en drone. Ejerne skal kunne stilles til ansvar for dronens brug. Og man skal kunne tegne forsikringer.

For "der vil ske ulykker", som det hedder i erklæringen.

Der er kommet mere fokus på de ubemandede småflyvere, efter at en af dem for nylig styrtede ned tæt på den amerikanske præsidentbolig i Washington, og efter at der i Frankrig er spottet masser af droner over Paris og over franske atomkraftværker.

Det er nu op til EU's sikkerhedsagentur for luftfart, EASA, at konsultere relevante parter med henblik på at foreslå et fælles regelsæt inden årets udgang.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip