Eurolande og EU-systemet venter på Grækenland

Der er tirsdag aften forlydender fra Athen om, at Grækenlands regering er klar til at bøje sig og gå med til at forlænge sit eksisterende låneprogram, mens man arbejder med de øvrige eurolande om betingelserne for et helt nyt program.

Men forskellige medier har også markant forskellige udlægninger af, hvad det egentlig er, den græske regering vil gå med til.

Og allerede inden der er klarhed over dét, hersker der betydelig skepsis blandt de parter, der har siddet med i de sidste ugers frugtesløse møder med grækerne.

Ifølge en EU-embedsmand er et af de springende punkter, om Grækenland vitterlig vil gå med til at forlænge hele låneprogrammet - inklusiv alle de betingelser, långiverne stiller.

Eller om den græske regering - som for eksempel det franske nyhedsbureau, AFP, og den græske avis Kathimerini skriver - kun vil bede om at forlænge selve lånedelen og de aftalte mål, som at der skal være overskud på budgettet. Men at den siger nej til de medfølgende betingelser om reformer.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, udtalte sig tidligere tirsdag ekstremt skeptisk om mulige græske indrømmelser.

Han advarede om, at Grækenland prøver at få noget for intet og kaldte det "en fornærmelse" over for de andre eurolande, der tidligere har været igennem hårde hestekure.

- De siger: "Vi har brug for flere penge nu, og vi vil ikke yde noget længere". Det går bare ikke. Den græske regering må fortælle os, hvordan den har tænkt sig at løse Grækenlands problemer, sagde Schäuble ifølge AFP.

Grækenland har siden 2010 fået 240 milliarder euro i lån fra udlandet.

Umiddelbart inden regeringsskiftet for tre uger siden var vurderingen i EU-Kommissionen, at græsk økonomi endelig var på rette kurs og i år faktisk ville have budgetoverskud og en af eurozonens højeste vækstrater.

Der er betydelig frustration i EU-systemet over, at den nye regering under ledelse af det venstreradikale parti Syriza allerede har sat de gode udsigter over styr og igen gjort det usandsynligt, at Grækenland igen kan låne penge på almindelige betingelser.

Eurozonens finansministre har udtrykt vilje til at komme til Bruxelles igen på torsdag, hvis de ser reel udsigt til en aftale.

Det nuværende græske låneprogram udløber med månedens udgang. Der er forskellige udlægninger af, hvor længe derefter den græske stat kan betale sine regninger og afdrage sine lån.

/ritzau/

 

Dagens Gossip