To europæere dræbt af lavine i Himalaya

En lavine i Himalayabjergene styrtede ned over et bjergbestigningshold og dræbte to europæere, der forsøgte at nå op til verdens 14-højeste tinde, oplyser embedsmænd i Nepal.

Holdet bestod af elite-bjergbestigere, deriblandt schweizeren Ueli Steck, Italieneren Andrea Zambaldi og tyskerne Benedikt Böhm, Martin Maier og Sebastian Haag.

De var omkring 100 meter fra den 8027 meter høje bjergtinde Shisha Pangma i Kina, da lavinen ramte dem.

- To bjergbestigere, en tysker og en italiener, blev revet med af en lavine på Shisha Pangma, siger Ang Tshering Sherpa, der leder Nepals Bjergbestigersammenslutning.

Sherpa siger, at et andet hold bjergbestigere var på vej op mod tinden, da de hørte om lavineulykken.

Europæernes sponsor, Dynafit, bekræfter dødsfaldene i en erklæring.

- To af holdets medlemmer, Sebastian Haag og Andrea Zambaldi, omkom begge ved ulykken, hedder det.

Ved ulykken, der skete onsdag, blev Haag, Zambaldi og Maier kastet på tværs af stejle gletsjere, hvorved de røg omkring 600 meter ned, før de landede et utilgængeligt sted på bjerget.

Deres holdkammerater forsøgte at komme dem til undsætning, men de vendte om, da der ikke var nogen muligt tilgang til lavinezonen, siger Dynafit.

- Sebastian og Andrea forsvandt med lavinen, og det har ikke været muligt at finde deres lig, hedder det i erklæringen.

Maier, der mirakuløst overlevede, klatrede op til Camp 3, som ligger i 7300 meters højde, hvor han blev behandlet.

Den 35-årig Haag, der var tidligere dyrlæge, havde gennemført flere bjergbestigninger i speed-tempo og skiløb i store højder. Den 32-årige Zambaldi arbejdede som manager for Dynafit.

Over en snes bjergbestigere er omkommet under forsøg på at nå op til den tinde, som holdet var tæt på - deriblandt den amerikanske bjergbestigerlegende Alex Lowe, som blev dræbt af en lavine i oktober 1999, da han forsøgte at stå på ski ned fra det mere end 8000 meter høje bjerg.

I en separat ulykke på Mount Manaslu i Nepal - verdens ottendehøjeste tinde - styrtede en erfaren japansk bjergbestiger i døden fredag, da han var på vej ned fra toppen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip