Europæisk domstol indleder Fisfis-sag mod Danmark

Skrevet af admin

16/10/2013

Dagens topnyheder

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tager det første skridt til at behandle sagen om den danske udvisning af bandelederen Fez Fez fra Odense, der har otte børn i Danmark.

Det oplyser Fez Fez' advokat Michael Juul Eriksen, efter at den kriminelle palæstinenser blev udvist som følge af en afgørelse i Højesteret i 2011.

- Det går fremad ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

- De har startet sagsbehandlingen og har lavet et større indlæg, som de har sendt til den danske stat, som har fået indtil januar om at sende bemærkninger, siger Michael Juul Eriksen til Ritzau.

- Så det ser ud til, at domstolen vil realitetsbehandle sagen, fortæller advokaten.

Sagen mod Fez Fez med det borgerlige navn Mahmoud Khalil Salem har tidligere været i både by- og landsret, hvor straffen lød på seks år fængsel for omfattende salg af hash, afpresning og trusler.

Han slap dog begge gange for udvisning på grund af hensynet til konen og sine otte børn, som alle har dansk pas. Men det ændrede Højesteret til udvisning for bestandigt.

En af dommerne i Højesteret mente dog, at udvisningen var i modstrid med menneskerettighederne, og nu ser det ud til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg vil se på sagen.

- Det er lidt et nåleøje at komme igennem og få sin sag behandlet, fordi de modtager op imod 50.000 klager om året og kun kan behandle meget få. Så bare det, at de tager sagen, betyder, at de godt kan se, at der er noget i den, siger Michael Juul Eriksen.

- Det strider mod menneskerettighederne at udvise en mand, som har otte børn, der er afhængig af ham her i landet, når han bliver sendt til et land, hvor han i realiteten mister kontakten med dem i forhold til den kriminalitet, som han er dømt for, siger advokaten.

Forsvareren mente i Højesteret, at rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen lå under for politisk pres.

Efter landsrettens dom var flere politikere, deriblandt tidligere integrationsminister Søren Pind (V) og Dansk Folkepartis daværende leder, Pia Kjærsgaard, ude at kritisere dommen. De ønskede Fez Fez udvist.

Fez Fez afsoner i øjeblikket resten af sin fængselsstraf, hvorefter han skal udvises til enten Syrien eller Libanon, hvis udlændingemyndighederne kan få en af landene til at modtage ham, og ikke Menneskerettighedsdomstolen omgør den danske dom.

/ritzau/