Europæisk politi skal rådgive Ukraine

Europæiske politibetjente og andre rådgivere inden for den civile sikkerhedssektor skal snart til Ukraine for at hjælpe myndighederne der med at reformere deres politi og retssystem.

Det følger af en beslutning truffet mandag på EU's udenrigsministermøde i Luxembourg, der har godkendt selve rammen for en civil EU-mission med hovedkvarter i hovedstaden Kijev.

- Ukraine har bedt om hjælp fra EU på landets kritiske vej mod reform i den civile sikkerhedssektor.

- Vores mission vil tilbyde europæisk ekspertise som assistance til de ukrainske myndigheders arbejde med at forbedre ledelsen af effektiv og retfærdig ordenshåndhævelse under demokratisk kontrol, siger EU's udenrigschef, Catherine Ashton.

Der er endnu ikke taget stilling til missionens omfang - hverken i tid eller personer.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), siger, at han endnu ikke har taget stilling til, om Danmark vil bidrage.

- Det kunne jeg sagtens se for mig, at vi overvejer.

- Det vigtige at sige er netop, at missionen er civil. Den står ved siden af OSCE-missionen og er et yderligere bidrag til at få så mange aktive folk til at arbejde for den rigtige retning i Ukraine, siger Lidegaard.

Med mandagens beslutning kan EU's udenrigstjeneste gå i gang med at forberede selve missionen. Der ventes at blive sendt en fortrop til Kijev i løbet af de nærmeste uger for at forberede udsendelsen af de civile eksperter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip