EU's inflation ligger fortsat over den danske

Priserne steg ikke lige så hurtigt i Danmark i marts sammenlignet med gennemsnittet i hele EU.

Mens den danske inflation lå på 0,2 procent i marts, var gennemsnittet for alle 28 EU-lande i samme måned 0,6 procent. Det viser nye tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat.

Dermed er inflationen for både Danmark og EU stort set uændret i forhold til niveauet i februar. Her havde Danmark en inflation på 0,3 procent, mens EU samlet set havde en inflation på 0,8 procent.

Set med danske forbrugeres øjne er lav inflation en god ting. Stiger inflationen, kan man købe mindre for en krone - eller sagt på en anden måde: En krone er mindre værd, end den var før.

De største prisstigninger i marts gjaldt for tobak, restauranter og barer, ligesom prisen på mælk, ost og æg også steg. Til gengæld faldt prisen samlet set på benzin og telekommunikation.

Forbrugerpriserne i eurozonen steg med 0,5 procent i marts sammenlignet med samme måned sidste år. Dermed steg priserne som ventet.

Inflationen var i marts højest i Storbritannien med 1,6 procent. Briterne blev efterfulgt af Malta og Østrig, der begge havde en inflation på 1,4 procent.

I den anden ende af skalaen havde Bulgarien med minus 2,0 procent den laveste inflation efterfulgt af Grækenland og Cypern med henholdsvis minus 1,5 og 0,9 procent.

Danmarks naboland Sverige havde i marts en inflation på minus 0,4 procent, mens Danmarks vigtigste eksportmarked, Tyskland, havde en inflation på 0,9 procent.

For de 18 euro-lande faldt inflationen fra 0,7 procent i februar til 0,5 procent i marts. Det er det laveste niveau siden november 2009, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Eurolandenes inflation har de sidste seks måneder ligget under de 1,0 procent, som Den Europæiske Centralbank, ECB, kalder for "farezonen".

/ritzau/

 

Dagens Gossip