EU's navneleg ender helt uden navne

EU's 28 stats- og regeringschefer må tage hjem fra topmødet i Bruxelles uden at have fået afklaring på de topposter, der var lagt op til at få besat.

Ritzau erfarer, at lederne mødes igen den 30. august for på ny at forsøge at få kabalen om topposterne til at gå op.

Ifølge Ritzaus oplysninger skyldes udsættelsen blandt andet, at flere medlemslande ikke er tilfredse med tanken om at nøjes med at sætte navn på en kandidat til jobbet som ny udenrigschef efter briten Catherine Ashton.

Flere af landene har ønsket at få hele jobkabalen til at gå op på én gang, så den nye udenrigsminister udnævnes samtidig med en ny fast leder for eurogruppen og den nye EU-præsident – eller formelt: formand for Det Europæiske Råd - efter belgieren Herman Van Rompuy.

Det er den post, som Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), har været bragt i spil til.

Desuden har flere lande under forberedelserne til onsdagens topmøde gjort puslespillet endnu mere kompliceret ved at forsøge at knytte sammensætningen af den kommende EU-kommission sammen med besættelsen af topposterne.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, var allerede ved sin ankomst til mødet skeptisk over for, om den fulde kabale ville kunne falde på plads under onsdagens møde.

- Det kan meget vel være, at det kun er en første diskussion, og at vi ikke træffer beslutninger i dag, sagde hun ved ankomsten til rådsbygningen i Bruxelles.

Samme besked gentog Helle Thorning-Schmidt kort efter, mens hun endnu engang slog fast, at hun ikke har ambitioner i retning mod et topjob i EU.

Thorning understregede samtidig, at det ikke er nødvendigt med enstemmighed, når topposterne skal vælges, men at det er målet at finde kandidater, som alle kan bakke op om.

/ritzau/

 

Dagens Gossip