EU's tretrinsraket mod Rusland

EU's stats- og regeringschefer satte på et ekstraordinært topmøde 6. marts gang i det, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kaldte en tretrinsraket af sanktioner mod Rusland i relation til krisen i Ukraine.

Foreløbig har kun fase et og to været anvendt.

- Fase 1: EU har indstillet forhandlingerne med Rusland om at gøre det lettere for russere at få visum til EU, ligesom man har sat forhandlingerne om en omfattende ny samarbejdsaftale på pause.

- Fase 2: EU forbød i marts 33 russere og Krim-borgere - heriblandt politiske topfolk lige under Ruslands præsident og premierminister - at rejse ind i EU, ligesom man indefrøs deres værdier i Europa. Det overvejes løbende, om der skal føjes flere navne til listen.

EU har aflyst næste EU-Rusland topmøde, som skulle have fundet sted i Sotji i Rusland til juni.

- Fase 3: EU truer med, at videre skridt fra russisk side for at destabilisere situationen i Ukraine vil få yderligere og vidtrækkende konsekvenser for forholdet mellem Rusland, EU og EU's medlemslande inden for en bred vifte af økonomiske områder.

De mulige fase tre sanktioner er endnu ikke beskrevet i detaljer, men de ventes at kunne omfatte våbenembargo, handelsembargo og stop for europæisk import af olie og gas fra Rusland.

/ritzau

 

Dagens Gossip