EU's udenrigschef beklager ukrainsk kursskifte

EU er skuffet over, at Ukraine torsdag har droppet planerne om at underskrive en historisk handels- og associeringsaftale med unionen, som skulle være faldet på plads på et topmøde i Litauen i næste uge.

- Det er en skuffelse ikke blot for EU, men tror vi, også for Ukraines indbyggere, siger EU's udenrigschef, Catherine Ashton, i en pressemeddelelse.

Hun tager den ukrainske beslutning om at suspendere processen til efterretning, men hæfter sig ved, at de seneste måneders reformproces har været af stor betydning for Ukraine.

- Underskrivelsen af den mest ambitiøse aftale, som EU nogensinde har tilbudt et partnerland, ville have forstærket Ukraines reformkurs og sendt et klart signal til investorer verden over såvel som internationale finansinstitutioner om, at Ukraine mener det alvorligt med sin modernisering, siger Ashton.

Regeringen i den tidligere sovjetrepublik har torsdag meddelt, at den suspenderer arbejdet med at forberede associerings- og handelsaftalen af nationale sikkerhedshensyn, og at man i stedet vil genoptage en aktiv dialog med Moskva.

Det litauiske EU-formandskab håber dog stadig, at aftalen kan komme på plads i sidste øjeblik. Men EU's udenrigschef anser aftalen for at være begravet, omend hun alligevel appellerer til regeringen i Kijev:

- Vi mener, at Ukraines fremtid ligger i et stærkt forhold til EU, og vi holder fast i vores engagement over for den ukrainske befolkning, som ville have været dem, der ville have fået størst gavn af aftalen i form af udvidet frihed og velstand.

EU-Parlamentets særlige udsendinge til Ukraine - den tidligere polske præsident Aleksander Kwasniewski og irske Pat Cox - tror heller ikke længere på, at aftalen vil blive underskrevet, og det er en skam, siger de torsdag ved deres 27. besøg i landet.

- I denne vanskelige situation mener vi, at EU's ledere bør forsikre ukrainerne om, at døren ikke er lukket for europæiske forhåbninger på Ukraines vegne, siger de to politiske veteraner i en fælles udtalelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip