Evakuerede beboere fra fjeldet Mannen flytter hjem igen

Skrevet af admin

03/12/2014

Mest læste i dag

I oktober blev Norge ramt af store regnmængder, der betød, at beboerne ved fjeldet Mannen i den nordvestlige del af landet måtte forlade deres hjem. Faren for store stenskred var overhængende.

Onsdag meddelte myndighederne, at det nu er sikkert for beboerne at flyttet tilbage. Måneders bekymringer er slut, og beboerne kan fejre jul i deres eget hjem.

Politiet har ophævet færdselsforbuddet ved fjeldet, og de evakuerede beboere kan flytte hjem igen, oplyser det norske politi.

- Med baggrund i geologernes råd har politimesteren i Nordmøre og Romsdal ophævet opholds- og færdselsforbuddet i det udsatte området under fjeldet Mannen i Romsdal, oplyser politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Geologerne har både monteret nye måleinstrumenter og en ny laser på fjeldet, som konstant måler bevægelserne i fjeldet.

- Nu har bevægelserne stabiliseret sig, men skulle de komme igen, kan det blive aktuelt at indføre restriktioner om ophold og færdsel i området, understreger politimesteren.

Det var et kraftigt regnvejr i oktober, der skabte store problemer flere steder i Norge og specielt ved det 1294 meter høje fjeld Mannen i Rauma Kommune i Romsdal i det nordvestlige Norge.

Dele af fjeldet har været på grænsen til at skride og er kontinuerligt blevet overvåget siden 2009.

I begyndelsen af oktober oplyste myndighederne, at 40.000 kubikmeter sten kunne skride fra 1000 meters højde.

Omfanget af det ventede skred blev senere øget til 120.000 kubikmeter. Det svarer til 12.000 lastbiler læsset med sten. Som følge af risikoen for stenskred blev flere huse og fritidsboliger evakueret, og også en togbane blev lukket.

/ritzau/NTB