Få et nyt bryst lavet af dit eget fedt

Skrevet af admin

|

03/12/2013

Dagens topnyheder

Tusindvis af kvinder, der skal have genskabt et bryst efter endt kræftbehandling, får nu mulighed for at slå to fluer med et smæk. Som de første i Danmark har Plastikkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital med succes genopbygget et helt bryst ved at transplantere kvindens eget fedt til området.

- Ved hjælp af fedtsugning bruger vi kvindens eget fedt. Ud over et bryst, som føles så naturligt og blødt som muligt, så opnår man også en modellering af kroppen, fordi vi samtidig fjerner overflødigt fedt fra for eksempel hofter, mave eller lår, siger overlæge Tine Damsgaard fra Plastikkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Metoden vurderes at give færre gener og har mindre risiko for infektioner, da indgrebet er relativt lille.

- Desuden er der ikke brug for yderligere operationer eller kontrol som ved implantater, som desuden indebærer risiko for, at de kan gå i stykker, siger Tine Damsgaard.

Hvis kvindens vægt ændrer sig senere, så følger det genopbyggede bryst vægtudviklingen i modsætning til et implanteret bryst.

59-årige Mette Jensen er den første, som har afsluttet den nye behandlingsform, efter at en kræftoperation i 2010 kostede hende et bryst.

Hun ville ikke tøve med at gøre det igen, hvis det mod forventning blev aktuelt.

- Generne har mest handlet om ømhed nogle dage efter, hvor der blev suget fedt ud. Det eneste, man kan indvende, er, at behandlingen er lidt langstrakt, fordi indsprøjtningerne skal foretages ad flere omgange, siger hun.

Hospitalet i Aarhus har foreløbig fem andre kvinder i gang med samme behandling og er begyndt at tilbyde det til kvinder, som har fået fjernet hele brystet og ikke fået strålebehandling.

- Det er banebrydende, at vi nu i Danmark har fået teknikken til at virke. Jeg tror, at det bliver standardbehandling i løbet af nogle år, siger overlæge Tine Damsgaard.

/ritzau/