Fængselsforbund om El-Hussein: Alle lamper burde lyse

Noget er helt galt i landets fængsler.

Det erkender formanden for landets fængselsbetjente, Kim Østerbye, efter nyheden om, at kun én af tre indberetninger om Omar El-Husseins adfærd i det danske fængselsvæsen endte hos PET.

- Det samlede billede af indberetningerne om Omar El-Hussein afspejler en dybt radikaliseret fange, der burde få alle røde lamper til at lyse, siger Kim Østerbye til Ritzau.

Fængselsforbundets formand kalder det desuden "absurd", at den formodede gerningsmand bag attentaterne i København på et tidspunkt afsonede sammen med en anden indsat, der sympatiserede med Islamisk Stat (IS).

- Det ser fuldstændig absurd ud, at man placerer to radikaliserede fanger ved siden af hinanden. Jeg tror bare ikke, at den enkelte medarbejder har lavet en fejl, for jeg tror ikke, at de har haft den nødvendige viden, siger Kim Østerbye.

Således er det snarere systemet, den er gal med, mener Østerbye.

- Jeg tror egentlig, at alle har gjort, hvad de plejer at gøre. Der er bare ikke nogen, der har koordineret oplysningerne. Det er klart, at fejlen ligger hos Kriminalforsorgen, siger han.

Fremadrettet må man derfor sørge for, at oplysninger ikke går tabt, når en fange eksempelvis flyttes fra et fængsel til et andet.

- Vi skal sikre os, at der er nogen, der har det overordnede overblik, når røde lamper burde begynde at lyse. Og så skal vi have nogle it-systemer, som arbejder på tværs med alle oplysninger om en fange, siger Østerbye.

De tre advarsler, som fængselspersonale ifølge TV2 sendte videre til andre instanser i Kriminalforsorgen, handlede blandt andet om, at man havde grund til at tro, at El-Hussein ville tage til Syrien og kæmpe i væbnet kamp.

Ikke desto mindre fik han ifølge en redegørelse fra Rigsadvokaten siden "cellefællesskab" med en 21-årig mand, som sympatiserede åbenlyst med Islamisk Stat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip