Færre danske unge vil være håndværker

Mens rekordmange unge søgte ind på en videregående uddannelse i år, så er der færre og færre unge, der vil være håndværker, skriver Avisen.dk.

Inden for de erhvervsuddannelser, som hører under kategorien bygge- og anlæg, er der fra 2011 til 2013 sket et markant fald i elever, der har været igennem deres grundforløb og har en praktikplads på hånden.

Antallet er faldet med over ti procent - fra 5136 i 2011 til 4507 elever i 2013. Det viser en opgørelse, som Undervisningsministeriet har lavet for Avisen.dk.

- Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Vi kan ende i en situation, hvor vi må hente den ind udefra, siger Jens Kirkegaard, der er formand for Byggegruppen i 3F, til Avisen.dk.

Især daler interessen for murerfaget. Antallet af murere, der har færdiggjort deres grundforløb og har en praktikplads, er faldet med omkring 25 procent fra 2011 til 2013.

Jens Kirkegaard fra 3F mener, at nedgangen skyldes, at faget har mistet prestige som følge af debatten om social dumping.

Mattias Tesfaye, der er uddannet murer og folketingskandidat for Socialdemokraterne, er enig.

- Vi kan se, at dansk gastronomi blomstrer, fordi der er stolthed i faget. Hvor er stoltheden i at være håndværker, siger han til Avisen.dk.

Samtidig viser det sig, at antallet af elever i håndværksfag, der gør deres uddannelse helt færdig, også falder.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) mener, at den nye erhvervsuddannelsesreform, der træder i kraft næste år, vil få flere til at søge. Det skriver hun i en mail til Avisen.dk.

- Med reformen gør vi strukturen enklere og mere overskuelig på alle retningerne. Vi gør erhvervsuddannelserne til en reel ungdomsuddannelse med et etårigt holdbaseret grundforløb, og vi styrker ungdomsuddannelsesmiljøet, siger Christine Antorini.

/ritzau/

 

Dagens Gossip