Færre får økonomisk hjælp til at føre retssag

admin

425 uger siden

|

28/05/2016

Dagens topnyheder

Langt færre danskere end tidligere får økonomisk hjælp fra det offentlige til at føre en civil retssag. Det skriver Jyllands-Posten.

Siden 2006 er antallet af civile sager med fri proces faldet fra 8358 sager i 2006 til 2130 sager sidste år. Det svarer til et fald på omkring 75 procent, fremgår det af en ny analyse om danskernes adgang til fri proces fra tænketanken Justitia.

Bevillingen af fri proces afhænger blandt andet af, hvor mange penge en person tjener, og om det vurderes, at der er "rimelig grund" til at føre sagen.

Udviklingen kan ifølge Justitia få den konsekvens, at en række sager, som burde blive ført, aldrig når til domstolene, fordi der er langt færre, som opfylder betingelserne for at få fri proces.

For hvis der gives et afslag på fri proces, kan det ende med at koste borgeren op til 150.000 kroner alene i de retsafgifter, som skal betales til domstolene for at føre en sag, påpeger advokat i Justitia Marie Krogsgaard Pedersen.

- Det er et demokratisk problem, at man har så høje retsafgifter og så svært ved at opnå fri proces, at det bliver umuligt for en del af befolkningen at få adgang til domstolene, siger hun til Jyllands-Posten.

Ifølge Jyllands-Posten peger flere eksperter på, at en del af årsagen til det faldende antal bevillinger af fri proces kan være, at antallet af civile retssager er faldet med knap 27 procent i samme periode.

Justitsminister Søren Pind vil i løbet af i år nedsætte et udvalg, som skal undersøge, om de nuværende regler for retsafgifter fungerer efter hensigten.

- Det er vigtigt, at borgerne har en bred adgang til domstolene. Langt de fleste danskere har da også via deres indboforsikring en ordning, som kan bidrage med at dække udgifter til en retssag, og som suppleres af fri procesordningen, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/