Færre unge modtager kontanthjælp end i 2013

Der er kommet færre unge på kontanthjælp i løbet af 2014, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere i december måned var 173.200. Det er 1300 eller 0,7 procent færre end i december 2013.

- Det er rigtig glædeligt, at der nu er færre på kontanthjælp. Det viser, at der er andre måder at få folk væk fra kontanthjælpen på frem for at gøre dem fattigere, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.

Faldet er sket i gruppen af kontanthjælpsmodtagere under 50 år, mens der er blevet flere 50-59 årige og 60-64 årige, som modtager kontanthjælpsydelser.

For aldersgruppen under 30 år hænger faldet sammen med introduktionen af uddannelseshjælp og overgang til SU, oplyser Danmarks Statistik.

Ifølge arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) viser tallene, at der fortsat er en stor opgave at få folk i arbejde, og at økonomiske incitamenter virker.

- Vores svar er en jobreform med et moderne kontanthjælpsloft og en sænkelse af skatte for de laveste indkomster, siger han til Ritzau.

Ifølge chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skyldes faldet, at der i 2014 er blevet taget nogle vigtige skridt ud af krisen, og det lavere antal kontanthjælpsmodtagere er ét af de vigtigste, mener han.

- Historisk har det nemlig været vanskeligt at sænke antallet af kontanthjælpsmodtagere, fordi så mange kontanthjælpsmodtagere kæmper med problemer ud over ledighed - derfor er udviklingen det seneste år også ekstra glædelig, siger han i en kommentar.

- Det er særligt blandt de unge, at antallet er faldet, hvor flere er gået i gang med en uddannelse eller er kommet i arbejde.

Udgifterne til kontanthjælpsydelser i forhold til december 2013 er faldet med 101 millioner kroner til 1862 millioner kroner, og det svarer til et fald på 5 procent.

Udgifterne er relativt set dog faldet mere end antallet af modtagere, og det hænger sammen med introduktionen af uddannelseshjælp, som er på et lavere niveau end kontanthjælp.

/ritzau

.

Dagens Gossip