Fagbevægelsen savner hjælp til de ledige uden dagpenge

Skrevet af admin

26/08/2014

Dagens topnyheder

Det er rystende, at regeringen ikke har en økonomisk håndsrækning klar i finansloven til de mere end 40.0000 mennesker, som har mistet retten til dagpenge, lyder det fra fagforbundet FOA.

- Vi har medlemmer, der må sælge deres bolig for at få det til at hænge sammen. Og medlemmer, der ikke kan sende deres børn på hyttetur, fordi det koster 300 kroner, siger FOA's formand, Dennis Kristensen.

- Det gør et stort indtryk på mig at høre om, og jeg kan ikke forstå, at det ikke også gør indtryk på regeringen, tilføjer han i en kommentar til regeringens bud på en finanslov for 2015.

Og der er råd til at hjælpe de arbejdsløse, der har mistet retten til dagpenge efter dagpengereformen, lyder det fra formanden for FTF, Bente Sorgenfrey. I regeringens finanslovforslag er der sat 1,5 milliarder kroner af til "målrettede velfærdsforbedringer".

- Det er nødvendigt at gøre mere på både kort og langt sigt. Konkret foreslår FTF, at regeringen gør det muligt at tjene mere uden modregning i de midlertidige ydelser. Desuden må de midlertidige ydelser forlænges, indtil vi har fået en ny samlet dagpengeløsning.

- Vi skal også have gjort noget ved genoptjeningskravet. Regeringen er ikke låst af andet end sin egen vilje. Der er flertal i Folketinget for ændringer, og pengene er der, siger Bente Sorgenfrey i en pressemeddelelse.

Også Dansk Metals formand, Claus Jensen, efterlyser hjælp til ledige uden dagpenge.

- På trods af de mange initiativer, som regeringen har taget for at afbøde konsekvenserne af dagpengereformen, så er der stadig mange, der står til at miste forsørgelsen.

- Her har vi en forventning om, at politikerne naturligvis ikke ser passivt til, men eksempelvis vælger at forlænge ordningen med arbejdsmarkedsydelsen, siger Claus Jensen i en kommentar.

På trods af, at regeringen ikke har sat penge af til de arbejdsløse uden forsørgelsesgrundlag, er der også røde roser fra fagbevægelsen til finanslovforslaget.

Blandt andet sundhedspakken, udsigten til øget offentligt forbrug og højere fradrag for faglige kontingenter får positive meldinger med på vejen.

LO mener ligefrem, at der er udsigt til "den bedste finanslov i mange år".

- Med udsigt til over 40.000 nye job i år og næste år fortsætter den positive udvikling i Danmark. Så nu gælder det om at understøtte den spirende økonomiske fremgang, siger LO's formand Harald Børsting i en kommentar.

– Det glæder mig, at regeringen næste år afsætter op til to milliarder kroner i en særlig pulje, der skal udmøntes i løbet af forhandlingerne. Pengene skal blandt andet bruges til yderligere investeringer i vækst og fællesskab, siger Harald Børsting.

/ritzau/