Fagbosser: Racisme er stadig et problem i Danmark

Selv om Danmark på mange måder er et lille smørhul, er der problemer med at respektere andre mennesker.

Det har der lørdag været enighed om i Nørrebrohallen i København, hvor en række organisationer og fagforbund har inviteret borgerne til at være med til at sige fra over for racisme og diskrimination.

Baggrunden har været FN's internationale dag mod racisme og diskrimination.

En af dem, der har været med til at arrangere det, er forbundssekretær Søren Heisel fra 3F. Han er ikke i tvivl om, at der er behov for sådan et arrangement.

- Tidligere var racisme og diskrimination mere tydeligt at føle på. Der var både slaveriet og apartheid, og det er jo ikke der, vi er i dag, siger Søren Heisel, der samtidig er medlem af byrådet i Gentofte for Socialdemokraterne, og tilføjer:

- Men derfor skal det ikke få os til at tro, at diskriminationen er forsvundet. Den er erstattet af en mere indirekte form, hvor det er kultur, religion, etnicitet og social baggrund, der spiller den afgørende rolle i forhold til, hvem der udsættes for usaglig forskelsbehandling.

At der fortsat er problemer på området bliver bakket op af Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, der er en af medarrangørerne.

Han nævner, at vi stadig er i en situation, hvor mænd gennemsnitligt tjener mere end kvinder, og at det fortsat er sværere at komme til jobsamtale, hvis du hedder Muhammed frem for Mogens.

- Man skal ikke påstå, at det ser ud hos os som de værste steder rundt på kloden. Men vi har stadig en bid vej, før vi kan sige os fri for, at man kan opleve racisme og diskrimination i Danmark, siger Dennis Kristensen.

I løbet af lørdagen har flere hundrede personer været forbi Nørrebrohallen, hvor der ud over taler også har været forskellige workshops og en minikoncert.

I 1966 erklærede FN datoen 21. marts for international dag for bekæmpelse af racistisk diskrimination. Det blev denne dag, fordi politiet 21. marts 1960 dræbte 69 mennesker ved en fredelig demonstration i Sydafrika.

/ritzau/

 

Dagens Gossip