Fagforbund affejer R-leder: Stram kontrol af ledige

Ledige plejere, pædagogmedhjælpere og sosuer kan ikke lade sig passivt forsørge på dagpenge. A-kassen kontrollerer, at ledige søger job. Ellers falder hammeren, så de mister dagpenge, for kontrollen er strammet de seneste 20 år.

Det siger forbundsformand Dennis Kristensen, FOA, til, at økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) beder regeringens dagpengekommission vurdere rådighedsreglerne i den kommende dagpengereform.

Reglerne for dagpengemodtagere skal ifølge ministeren strammes yderligere, så dem, der takker nej til et jobtilbud, kan mærke, at det har konsekvenser.

Men hverken FOA eller HK forstår ministerens udspil.

- Man forsikrer sig mod tab af indtægt. Man forsikrer sig ikke mod at komme i arbejde. Derfor skal man selvfølgelig tage anvist arbejde. Der er regler for, at man skal søge arbejde meget langt væk geografisk, og der er også regler for, hvilke typer job man skal søge, siger Dennis Kristensen fra FOA.

FOA's a-kasse giver stramme sanktioner til medlemmer, som ikke søger aktivt nok. Det er intet paradoks, at der er godt fem procent ledige danskere, mens titusinder af østeuropæere arbejder i Danmark, mener Dennis Kristensen.

- Nogle østeuropæere har ganske almindelige job på almindelige, danske vilkår. Og så er der østeuropæere, der er her som led i social dumping, siger FOA's formand.

HK's a-kasse har kun givet sanktioner til 3,2 procent af medlemmerne. Det er under 400 af HK's 12.000 ledige, oplyser forbundsformand Kim Simonsen.

Han vil heller ikke stramme dagpengereglerne, fordi langt de fleste ledige søger job. Ellers falder hammeren fra a-kassen, påpeger han.

- Det er et større problem, at politikere på baggrund af en enkelt tv-udsendelse ønsker at straffe og mistænkeliggøre en hel gruppe af mennesker, der i forvejen står i en svær situation, end at enkelte siger nej til et tilbudt arbejde, siger Kim Simonsen med adresse til Morten Østergaard.

- Det er arbejde, der mangler. Ikke vilje til at arbejde, mener HK-formanden.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip