FAKTA: Ældre spises af med vakuumpakket mad

Flere kommuner er gået over til at bringe mad ud en gang om ugen til de ældre, der fortsat bor i eget hjem. Maden er lavet i storkøkkener og vakuumpakket - og det gælder både koteletterne, kartoflerne og æggemaden.

* 60 procent af landets kommuner får mad udefra til beboerne på plejehjemmene, viser en undersøgelse lavet af DR Nyheder, hvor 95 ud af 98 af landets kommuner har deltaget.

* En rundspørge i Jyllands-Posten viser, at seks ud af 10 kommuner en gang om ugen leverer vakuumpakket middagsretter til kommunens ældre.

* Ifølge Jyllands-Posten er flere kommuner - blandt andre Faaborg-Midtfyn, Esbjerg og Nyborg - også begyndt at levere vakuumpakkede rugbrødsmadder til de ældre en gang om ugen.

Mange ældre spiser dog ikke nok:

* Tal fra Socialstyrelsen viser, at 15 til 20 procent af de ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje, er undervægtige.

* Op til halvdelen af ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje, lider af uplanlagt vægttab. Denne gruppe betegnes ofte som småtspisende og undervægtige, skriver styrelsen.

* Underernærede ældre kan også have samfundsøkonomiske konsekvenser, fordi nedsat trivsel og øget sygelighed øger behovet for pleje, har DTU Fødevareinstituttet konstateret.

* Ifølge Kost og Ernæringsforbundet screener 40 procent af landets kommuner ikke ældre for underernæring.

Sidste efterår blev regeringen sammen med V og K enige om at give en ældremilliard til kommunerne. Enhedslisten ville øremærke denne årlige milliard kroner til specielle formål - men det ønskede regeringen ikke.

* Af aftalen fremgik det, at "en god ældrepleje tilrettelægges bedst med respekt for lokale forhold og med respekt for mødet mellem den enkelte hjemmehjælper og borgeren".

* En undersøgelse, som Fag og Arbejde, FOA, har lavet i sommer, viser, at kommunerne i år har sparet 1,37 milliarder kroner på ældreområdet.

Kilder: Socialstyrelsen, Ældrekommissionen, DTU; FOA med flere.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip