FAKTA: Ældre spises af med vakuumpakket mad

Flere kommuner er gået over til at bringe mad ud en gang om ugen til de ældre, der fortsat bor i eget hjem. Maden er lavet i storkøkkener og vakuumpakket - og det gælder både koteletterne, kartoflerne og æggemaden.

* 60 procent af landets kommuner får mad udefra til beboerne på plejehjemmene, viser en undersøgelse lavet af DR Nyheder, hvor 95 ud af 98 af landets kommuner har deltaget.

* En rundspørge i Jyllands-Posten viser, at seks ud af 10 kommuner en gang om ugen leverer vakuumpakket middagsretter til kommunens ældre.

* Ifølge Jyllands-Posten er flere kommuner - blandt andre Faaborg-Midtfyn, Esbjerg og Nyborg - også begyndt at levere vakuumpakkede rugbrødsmadder til de ældre en gang om ugen.

Mange ældre spiser dog ikke nok:

* Tal fra Socialstyrelsen viser, at 15 til 20 procent af de ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje, er undervægtige.

* Op til halvdelen af ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje, lider af uplanlagt vægttab. Denne gruppe betegnes ofte som småtspisende og undervægtige, skriver styrelsen.

* Underernærede ældre kan også have samfundsøkonomiske konsekvenser, fordi nedsat trivsel og øget sygelighed øger behovet for pleje, har DTU Fødevareinstituttet konstateret.

* Ifølge Kost og Ernæringsforbundet screener 40 procent af landets kommuner ikke ældre for underernæring.

Sidste efterår blev regeringen sammen med V og K enige om at give en ældremilliard til kommunerne. Enhedslisten ville øremærke denne årlige milliard kroner til specielle formål - men det ønskede regeringen ikke.

* Af aftalen fremgik det, at "en god ældrepleje tilrettelægges bedst med respekt for lokale forhold og med respekt for mødet mellem den enkelte hjemmehjælper og borgeren".

* En undersøgelse, som Fag og Arbejde, FOA, har lavet i sommer, viser, at kommunerne i år har sparet 1,37 milliarder kroner på ældreområdet.

Kilder: Socialstyrelsen, Ældrekommissionen, DTU; FOA med flere.

/ritzau/