FAKTA: Beskyt dig selv mod identitetstyveri

1. Tjek dine breve for personlige oplysninger og destruer personfølsomme oplysninger, før du smider dem væk.

2. Opbevar kun få kort i din pung.

3. Hold fortrolige oplysninger væk fra sociale medier, så kun godkendte facebookvenner kan se billeder og grundlæggende oplysninger.

4. Beskyt din computer, tablet og smartphone med antivirusprogrammer og firewalls. Husk at opdatere både dem og computeren jævnligt.

5. Krypter dit trådløse netværk og styrk dine adgangskoder ud fra brugsvejledningen til den trådløse router. Brug flere passwords og med både små og store bogstaver, tal og/eller tegn.

6. Vær varsom med at oplyse dit cpr-nummer på nettet til private virksomheder. Skriv eventuelt XXXX i stedet for de sidste 4 cifre. Send aldrig cpr-nummer til bank eller myndigheder via mail.

7. Pas på din pinkode og gem den aldrig i nærheden af dit dankort.

8. Gennemse kontoudtog og regninger og ring til banken, hvis der er overførsler, du ikke selv har foretaget, og anmeld det til politiet.

9. Tjek om din forsikring dækker identitetstyveri.

10. Vær tilbageholden med personlige oplysninger på nettet. Giv kun adresse og især cpr-nummer, hvis det er nødvendigt ved fx køb af varer. Tjek om adresselinjen har hængelåssymbol eller starter med https i stedet for http, så den er mere sikker.

Kilde: Borger.dk og Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip